Beltane

Izvor: Wikipedija
Beltane
Beltane
simbol Beltane
Obilježava se u Irska, Škotska, Otok Man
Nadnevak 30. travnja - 1. svibnja
Simboli paljenje krijesova, zob, pčele, med, jaglac, glog, jorgovan, breza, ljubičica, jarac
Valpurgina noć

Beltane (Beltain, Beltainne, Beltaine, Bealtaine, Beltany), jedan od četiri glavna drevna keltska praznika koji se slavio na području Irske i Škotske na dan 1. svibnja, prilikom čega se proslavljao početak ljeta i otvorene ispaše.[1] Drevni Kelti su bili podijelili godinu na dvije glavne sezone za vrijeme kojih je bila privremeno izbrisana granica između ljudskog i nadnaravnog svijeta, što je, prema vjerovanju, omogućavalo dušama umrlih prelazak preko u svijet živih i miješanje među ljudima. Vjerovalo se da u to doba vještice i vile slobodno lutaju među ljudima koji su se morali obraniti od njihovih čaranja. Početak zime slavio se oko 1. studenog proslavom Samhaina, a početak ljeta se slavio svetkovinom Beltane.

Beltane je drevan poganski praznik vatre, plodnosti i ponovnog rađanja kojeg i danas slave neopoganske organizacije i entuzijasti prirode. Među brojnim obredima i tradicijama povezanima uz drevni praznik Beltane, izdvajaju se osobito krunidba Svibanjske kraljice i izbor Zelenog čovjeka.[2]

Naziv Beltane potječe od imena keltskog božanstva Belenusa i staroirske riječi tene koja označava vatru.[3] U nekim germanskim, slavenskim i baltičkim zemljama slavi se u isto vrijeme sličan praznik pod nazivom Valpurgina noć, tijekom kojeg su, prema vjerovanju, vještice slavile svoje svetkovine.

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Beltane



Nedovršeni članak Beltane koji govori o ezoteriji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.