Biser (časopis)

Izvor: Wikipedija
Biser

Prikaz naslovnice Bisera od 1. lipnja 1912.
Tip časopis
Vlasnik Muhamed Bekir Kalajdžić
Glavni urednik Musa Ćazim Ćatić
Utemeljen 1912.
Jezik bošnjački
Prestao izlaziti 1914., 1918.
Sjedište Mostar, Bosna i Hercegovina

Biser, bosanskohercegovački časopis, koji je izlazio u Mostaru. Pokrenuo ga je Muhamed Bekir Kalajdžić.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Biser je osnovan je osnovan u Mostaru i djelovao je od 1912. do 1914. godine. Ponovo je obnovljen 1918. ali nije uspio opstati na tržistu.

Prvoga lipnja 1912. godine izašao je prvi broj Bisera, lista za širenje prosvjete među muslimanima u Bosni i Hercegovini. Program časopisa Biser bio je da muslimanski svijet "postepeno" diže "kulturnom i prosvjetnom napretku" i izvuče "iz onog mrtvila u kome se je nalazio".

Biser je donosio tekstove poučno zabavnog obilježa, pripovijetke iz svakodnevnog života, prijevode iz turske i arapske književnosti, objavljivao narodne umotvorine i rasprave koje se odnose na islam i životna pitanja. Biser je obavještavao čitaoce o raznim događajima širom svijeta, ali uporno ograđujući se od politike. Biser je apostrofirao potrebe, po mišljenju uredništva, od značaja za narod: "duševno prosvjetljenje i usavršenje...u čisto islamskom duhu".

Od osmog broja 1913. godine Musa Ćazim Ćatić postaje urednik časopisa, najavljujući da će Biser i dalje imati poučno-zabavno obilježje.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Biser, na pragu stote godišnjice. bosnjaci.net. 5. kolovoza 2017. Pristupljeno 7. svibnja 2016.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]