Brad Smyth

Izvor: Wikipedija
Brad Smyth

Državljanstvo Kanada
Rođenje 13. ožujka 1973.
Ottawa, Ontario
Visina 1,83 m
Težina 91 kg
Položaj desno krilo
hvata/puca D
Bivši klubovi Florida Panthers
Los Angeles Kings
New York Rangers
Nashville Predators
Ottawa Senators

Brad Smyth (Ottawa, Ontario, 13. ožujka 1973.) kanadski je bivši profesionalni hokejaš na ledu. Igrao je na poziciji desnog krila. Bio je i član hrvatskog KHL Medveščaka u EBEL-u.

Karijera[uredi | uredi kôd]

Smyth u dresu Medveščaka.

Amerika[uredi | uredi kôd]

Smyth je juniorski staž odradio u jednoj od najjačih juniorskih liga na svijetu OHL-u (Ontario Hockey League) za momčad London Knightsa. Tijekom tri sezone (1990. – 1993.) u 174 susreta upisao je 82 gola i 87 asistencija. Nakon toga je uslijedila profesionalna karijera koju je počeo u ECHL-u (East Coast Hockey League) kod Birmingham Bullsa, da bi zatim stigao i ugovor iz AHL momčadi Caroline Monarchs koji mu je otvorio vrata prema najjačoj hokejaškoj ligi na svijetu NHL-u (88 utakmica, 15 golova, 13 asista). U AHL-u, ligi koja je po jačini odmah iza NHL-a, odigrao 594 susreta i upisao 319 pogodaka i 326 asistencija što je ukupno 645 bodova. Debitantski nastup u NHL-u imao je 1995/1996. sezone s Floridom Panthersima. Tada je odigrao tek sedam utakmica u kojima je jednom bio strijelac i asistent. No, već sljedeće je kod Los Angeles Kingsa dobio priliku za veću minutažu te je statistiku podebljao s 44 nastupa, protivničku mrežu je zatresao osam puta i isto toliko puta namjestio pak za zgoditak. To mu je ujedno bila i najuspješnija sezona u NHL-u. Osim Panthersa i Kingsa, nekoliko puta se našao i na popisu momčadi New York Rangersa, Nashville Predatorsa i Ottawa Senatorsa.

Europa[uredi | uredi kôd]

Tri sezone igrao je u DEL-u za njemačkog prvoligaša Hamburg Freezerse te je bio jedan od najboljih strijelaca lige. S finskim Kärpätom pak je 2003/2004. osvojio SM-Liigu. Smyth je petnaest sezona u najjačim svjetskim hokejaškim ligama, a u rujnu 2009. potpisao je za KHL Medveščak.[1][2]

Statistika karijere[uredi | uredi kôd]

Bilješka: OU = odigrane utakmice, G = gol, A = asistencija, Bod = bodovi, +/- = plus/minus, KM = kaznene minute, GV = gol s igračem više, GM = gol s igračem manje, GO = gol odluke

Sezona Klub Liga   Regularna sezona   Doigravanje
OU G A Bod +/- KM GV GM GO OU G A Bod +/- KM GV GM GO
2009./10. KHL Medveščak EBEL 17 6 10 16 1 10 3 0 1

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Smith i Beljo nova pojačanja Medveščaka
  2. Smyth: O Medveščaku ne znam puno, ali čuo sam za euforiju!. Inačica izvorne stranice arhivirana 9. listopada 2009. Pristupljeno 6. listopada 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

  • Profil na The Internet Hockey Database