Centar za demokraciju i tranzicionu pravdu

Izvor: Wikipedija
Centar za demokraciju i
tranzicionu pravdu

Sjedište Banja Luka, BiH
Službeni jezici bošnjački, hrvatski, srpski
Izvršna direktorica Zlatica Gruhonjić
Datum osnutka 2011.
Službena stranica www.cdtp.org

Centar za demokraciju i tranzicionu pravdu (srp.: Центар за демократију и транзициону правду) (CDTP), bosanskohercegovačka je nevladina organizacija za ljudska prava i međunarodno humanitarno pravo. Trenutačna izvršna direktorica je Zlatica Gruhonjić.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Centar za demokraciju i tranzicionu pravdu (CDTP) je registriran u rujnu 2011. godine, iako su njegovi aktivisti počeli da djeluju već tijekom 2011. godine i to u okviru projekata Fonda za humanitarno pravo iz Beograda i Koalicije za REKOM. Aktivisti CDTP-a su 2011. godine organizirali i proveli izuzetno uspješnu kampanju prikupljanja potpisa podrške osnivanju REKOM-a. Kampanja je organizirana u razdoblju od 26. travnja do 6. lipnja 2011. godine na prostoru bivše SFR Jugoslavije, tijekom koje je više od 46.000 građana Banje Luke dalo svoj potpis kao podršku osnivanju REKOM-a.

CDTP od svibnja 2013. godine, u okviru Koalicije za REKOM radi na mapiranje logora u Bosni i Hercegovini (1992-1995). Osnovni cilj mapiranja je da empirijskim istraživanjem, u suradnji s udrugama logoraša i korištenjem utvrđenih sudskih činjenica, dokumentuje postojanje logora, broj i imena ubijenih zatočenika i primjenu torture i da na taj način doprinese izgradnji zajedničke kulture sjećanja u Bosni i Hercegovine, i da podstakne donošenje zakona o pravima žrtava torture i civilnih žrtava rata.[1]

Izvršni direktori[uredi | uredi kôd]

# fotografija ime mandat
1. Siniša Bundalo
2011. 2013.
2. Zlatica Gruhonjić
(r. 1957.)
2013. trenutačno

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. O nama. cdtp.org. 5. kolovoza 2017. Pristupljeno 22. prosinca 2020.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]