Chris Carter

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Chris Carter
Chris Carter
Rođenje 13. listopada 1957.
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Chris Carter (13. listopada 1957.), američki je producent i scenarist a najpoznatiji je kao tvorac TV-serije "Dosjei X" i njen izvršni producent.

Rodio se u Bellfloweru, predgrađu Los Angelesa u skromnoj obitelji Williama Cartera, građevinskog radnika. Obitelj je, uz danas pokojnu majku, sačinjavao i mlađi brat Craig koji danas radi kao znanstveni istraživač u Nacionalnom institutu za standarde i tehnologiju.

Godine 1979. Chris Carter diplomirao je novinarstvo na državnom sveučilištu Kalifornije u Long Beachu. Poslije toga je radio kao slobodni novinar, cesto putujući po inozemstvu. Ljubav prema sportu, bilo da je riječ o surfanju, softballu i bejzbolu, imat će bitnog utjecaja na njegovu karijeru, isto kao i ljubavna veza sa scenaristicom Dori Pierson, koju je upoznao 1983. i s kojom se oženio 1987.

Godine 1985. Carter se, na nagovor Dori koja je otkrila njegov talent, zapošljava kao scenarist u studijima Walt Disneya. Tamo je pisao scenarije i producirao TV-filmove, isto kao i pilot za NBC-jevu seriju "Cameo By Night" i "Nanny", komediju situacije za Disney Channel. Na jednog utakmici softballa Carter je upoznao Brandona Tartikoffa, jednog od vodećih ljudi u NBC-u, koji mu je povjerio mjesto koproducenta humorističke seriju "Brand New Life". Carter se 1989. vratio u Disney, ali je ostavio dobar dojam na Petera Rotha, predsjednika tvrtke "Stephen J. Cannel Production" koji ce kasnije prijeći u "20th Century Fox". Godine 1992. Roth je pozvao Cartera da za tu kuću počne stvarati TV-serije, sto je Carter i prihvatio te započeo rad na "Dosjeima X".

"Dosjei x" su trenutno kruna karijere Chrisa Cartera, koji također na njih drži dio autorskih prava. Ali, to ga nije spriječilo da stvara nove serije, od kojih je "Millenium" s Lance Henriksenom u glavnoj ulozi startao 1996. godine.

1997. g. u anketi koju je sproveo, časopis "Time" je Chrisa Cartera smjestio među 25 najutjecajnijih Amerikanaca današnjice.
FilmRoll-small.pngP vip.svg Nedovršeni članak Chris Carter koji govori o filmskom umjetniku treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.