Colombo

Izvor: Wikipedija
Colombo
Colombo
Colombo
Colombo
Vlast
 - Vrsta Općinski savjet
 - Gradonačelnik Uvais Mohamed Imitiyas
Površina
 - Ukupna 37.31 km2
Stanovništvo (2001.)
 - Grad 647,100
 - Gustoća 17,344/km2
Zemljovid
Karta Colomba s administrativnim okruzima
Karta Colomba s administrativnim okruzima

Karta Colomba s administrativnim okruzima

Colombo (singalski: IPA: [ˈkoləmbə]; tamilski: கொழும்பு) je najveći i službeni glavni grad Šri Lanke. Ima oko 600,000 stanovnika.

Ime Colombo potječe od singaleške imenice Kolom Tota, što znači morska luka. Colombo je bio središte kolonijalne uprave na otoku. Portugalci su ga naselili početkom 16. stoljeća, a nakon njih uslijedili su Nizozemci u 17. te Britanci u 19. stoljeću. Nizozemci su uništili portugalske utvrde i izgradili svoju vlastitu, koju su potom razorili Britanci u cilju širenja grada. Poslovno središte širilo se u tri etape; prvo Utvrda, zatim Pettah i na kraju New Bazaar. Porastom broja stanovnika ljudi su se počeli iseljavati u prigradske krajeve. Pristanište u Colombu postalo je glavna luka za europske brodove koji su plovili između Južne Afrike i Australije, a ishod toga bilo je značajno povećanje prometa u luci uopće. Colombo je i danas jedna od najvećih transportnih luka u Aziji.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Vlatko Rukavina - Šri Lanka (zemlja koja se voli više od drugih), CEYLON HOUSE-Promotivni centar Šri Lanke, Zagreb 2009., str. 31.-32.
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Colombo
Nedovršeni članak Colombo koji govori o gradu u Aziji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.