Crkva Pohoda Blažene Djevice Marije u Siraču

Ova je stranica stvorena ili dopunjena u okviru WikiProjekta kršćanstvo. Kliknite ovdje za više informacija.
Izvor: Wikipedija

Crkva Pohoda Blažene Djevice Marije u Siraču
Lokacija Sirač
Godine izgradnje 1907.
Religija rimokatoličanstvo
Patron Pohođenje Blažene Djevice Marije

Crkva Pohoda Blažene Djevice Marije u Siraču župna je rimokatolička crkva u Siraču u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Crkva je podignuta 1907. godine i tijekom sljedeće godine snabdjevena je svim potrebnim namještajem, crkvenim predmetima i misnim ruhom. Nova crkva blagoslovljena je 2. srpnja 1908. godine.[1] Glavni oltar potpisano je djelo Ferdinanda Stuflessera, datirano 1907. godine, a njegove su također i propovjedaonica i krstionica, koja u polju kartuše ima ugravirano ime donatora i godinu 1908. Crkvu je oslikao Marko Antonini (potpis i datacija 1908.)[2]

Crkva je jednobrodna građevina pravokutnog tlocrta, polukružno zaključenog užeg svetišta sa sakristijom i zvonikom pred glavnim sjevernim pročeljem. Unutrašnjost je svođena križnim svodom nad brodom i kalotom s usječenim susvodnicama nad apsidom, te stropom u sakristiji. Svodna polja odijeljena su pojasnicama što se nastavljaju na bočne pilastre čija je površina raščlanjena kanelirama. Plohe bočnih zidova rastvaraju visoki, polukružno zaključeni prozori s vitrajima smješteni unutar skošenih niša. Crkva je bogato oslikana. Pjevalište počiva na dva metalna kanelirana stupa. Oblikovanje eksterijera karakterizira kombinacija historicističkih elemenata različitih stilova.[3]

Župa Sirač prvi puta spominje se 1332., a od ponovne uspostave župe 1945. odlukom kardinala Alojzija Stepinca, njom upravljaju salezijanci do 2014. godine, nakon čega dijacezanski svećenici.

Zaštita[uredi | uredi kôd]

Pod oznakom Z-2101 vodi se kao nepokretno kulturno dobro - pojedinačno, pravnog statusa zaštićena kulturnog dobra, klasificirano kao "sakralna graditeljska baština".

Izvori[uredi | uredi kôd]

 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (https://min-kulture.gov.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u VRTS-u pod brojem 2021043010005276.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.