Crkva sv. Martina u Velikoj Trnovitici

Ova je stranica stvorena ili dopunjena u okviru WikiProjekta kršćanstvo. Kliknite ovdje za više informacija.
Izvor: Wikipedija

Crkva sv. Martina u Velikoj Trnovitici
Lokacija Velika Trnovitica
Godine izgradnje između 1737.i 1756.
Religija rimokatoličanstvo
Patron Sveti Martin
Arhitektonski stil barok

Crkva sv. Martina u Velikoj Trnovitici župna je rimokatolička crkva u Velikoj Trnovitici u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Crkva je barokna građevina srednjovjekovnog porijekla podignuta između 1737. i 1756. kao jednobrodna građevina pravokutnog tlocrta s užim poligonalno zaključenim svetištem uz koje se sa sjeverne strane nalazi sakristija, dok je u ravnini s glavnim pročeljem također sjeverno postavljen zvonik. Prostor broda svođen je baroknim križnim svodom, a svetište bačvastim svodom sa susvodnicama.[1]

Nekad se zvala “Ecclesia sancti Martini de Twuiski”, što bi značilo “crkva svetog Martina u trnju”. Prema narodnoj predaji, stara crkva građena je još u 12. stoljeću, a s njezinim imenom je povezano i ime sela.[2] Crkva je dio kulturne hodočasničke martinjske rute, odnosno velikog europskog puta “Via Sancti Martini” (Put sv. Martina).[3]

Zaštita[uredi | uredi kôd]

Pod oznakom RZG-0504-1969 vodi se kao nepokretno kulturno dobro - pojedinačno, pravnog statusa zaštićena kulturnog dobra, klasificirano kao "sakralna graditeljska baština".

Izvori[uredi | uredi kôd]

 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (https://min-kulture.gov.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u VRTS-u pod brojem 2021043010005276.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.