Crna pčela drvarica

Izvor: Wikipedija

Crna pčela drvarica (latinski: Xylocopa violacea) je vrsta kukca iz porodice pčela (Apidae). Jedna je od najvećih vrsta pčela u Europi, a nastanjuje i Aziju.

Crna pčela drvarica
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Arthropoda
Razred:Insecta
Red:Hymenoptera
Porodica:Apidae
Rod:Xylocopa
Vrsta:X. violacea
Dvojno ime
Xylocopa violacea
(Linnaeus, 1758.)
Baze podataka

Opis[uredi | uredi kôd]

Tijelo im je crno, dugo od 2 do 5 cm, prekriveno dlačicama, a krila imaju karakterističan plavi ili ljubičasti odsjaj. Let im je brz i bučan.

Uglavnom nisu agresivni kukci; mužjaci mogu biti teritorijalni, ali nemaju žalac tako da su bezopasni. Ženke mogu ubosti ukoliko ih se uznemiruje. Hiberniraju preko zime te se bude u proljeće, uglavnom tijekom ožujka ili travnja. Tijekom kasnog proljeća i ljeta se pare te traže povoljna mjesta za napraviti gnijezdo. Kao i drugi pripadnici roda Xylocopa, gnijezda grade u trulom drveću. Gravidne ženke buše hodnike u drvetu, a onda piljevinom grade zidove između ćelija. U svaku ćeliju (od ukupno desetak) odlažu po jedno jajašce. Ličinke su bijele i duge 2-3 cm.[1][2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Uredništvo. 28. lipnja 2016. Crna pčela drvarica. Plantea. Pristupljeno 16. travnja 2023.
  2. Crna pčela drvarica – Xylocopa violacea. Pčelarstvo - nacionalni pčelarski web portal. 12. svibnja 2008. Pristupljeno 16. travnja 2023.