David A. Stewart

Izvor: Wikipedija
David A. Stewart
Dave Stewart
Rođen/a9. rujna 1952.
Žanr/ovipop rock, synthpop, new wave, electronica, folk rock
Zanimanjekantautor, skladatelj, producent
Instrumentgitara, bas gitara, klavir, vokal
Djelatno razdoblje1971. do danas
Producentska kućaRCA, Arista (1992. – 2009.)
Island, Decca (2010.–)
AngažmanThe Tourists, Eurythmics, Dave Stewart and the Spiritual Cowboys, Vegas, Platinum Weird
Internetska stranicaSlužbene stranice

David Allan Stewart, poznatiji kao Dave Stewart, (Sunderland, Tyne and Wear, 9. rujna 1952.), britanski je glazbenik i tekstopisac. Najpoznatiji je po tom što je bio član dueta Eurythmics zajedno s Annie Lennox, ali je također bio uspješan i kao solo glazbenik.

Vrijeme prije Eurythmics[uredi | uredi kôd]

Prije nego što je Eurythmics postao poznat početkom 1980–ih Dave Stewart je bio član nekoliko sastava. Još 1971. zajedno s Brianom Harrisonom objavio je sing "Girl". Ovaj singl je objavljen u samo 100 primjeraka. Poslije toga bio je član sastava Longdancer, koji je objavio dva albuma kod Rocket Recorda. Stewart je 1977. objavio zajedno s Annie Lennox i Peteom Coombesom, singl "Borderline/Black Blood". Dali su ime tom sastavu The Catch. Ovaj naziv bio je kratkotrajan a novi naziv bio je – The Tourists. Sastavu se priključuju Eddie Chin i Jim 'Do It' Toomey. Sastav je objavio tri albuma i imao je uspješnicu s pjesmom Dusty Springfield "I only want to be with you".

Vrijeme s Eurythmicsom[uredi | uredi kôd]

Kada se sastav The Tourists raspao, Stewart i Lennox su odlučili osnovavati duet – Eurythmics.

Solo projekt poslije Eurythmicsa[uredi | uredi kôd]

Poslije raspada sastava Eurythmics 1989., Dave Stewart bio je uključen u nekoliko različitih projekata. Objavio je dva albuma s pop/rock sastavom Dave Stewart and the Spiritual Cowboys. Pjesma "Jack Talking" bila je najpoznatiji hit sastava. Poslije toga Stewart je bio u sastavu Vegas zajedno s Terryem Hallom, koji je prije toga bio u sastavima The Specials i Fun Boy Three. Stewart je osim toga objavio dva solo albuma – Greetings from the Gutter (1994.) i Sly Fi (1998).

Dave Stewart se bavio i filmskom glazbom; nekoliko poznatih pjesama su "Lily was here", "Cookies Fortune", "The Ref", "Showgirls", "Crime Time", "Jute City", "No Worries", "Grace of My Heart", "Beautiful Girls", "Oko zemlje u 80. dana" i "Alfie" (zajedno s Mickom Jaggerom). Pjesma "Old Habits Die Hard" s Alfie-soundtracka nagrađena je Golden Globeom za najbolju filmsku pjesmu.

Stewart je također radio kao tekstopisac i producent drugim glazbenicima među kojima su bili Bryan Ferry, No Doubt, Sinead O'Connor, Anastacia, Marianne Faithfull, Bob Geldof, Texas, Jon Bon Jovi, Shakespear's Sister, t.A.T.u., Bob Dylan i Mick Jagger.

Stewart je bio i redatelj. Film Honest s Nicole i Natalie Appleton i Melanie Blatt iz sastava All Saints u glavnim ulogama imao je premijeru u Engleskoj 2000. Glumio je i kratkom filmu Taking Liberties with Mr Simpson. Stewart je napisao glazbu za mjuzikl, Barbarella, koji je postavljen u Beču početkom 2000-ih.

Zajedno sa, između ostalim, Bonom iz U2 članovima sastava Queen, Stewart je imao važnu ulogu u političkoj kampanji Nelsona Mandele. Zajednso s Paulom McCartneyem Stewart je objavio pjesmu "Whole Life" koja je bila dio kampanje. U jesen 2005., Stewart i Annie Lennox objavili su singl "I've Got a Life" (može se naći na albumu Ultimate Collection) koja se popela na 14. mjesto engleske ljestvice. Objavio je 2006. zajedno s tekstopiscem i producenticom Karom DioGuardi, album pod nazivom Platinum Weird.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]