Paul McCartney

Izvor: Wikipedija
Paul McCartney MBE
Paul McCartney, 2018. godine.
Ime u rodnom listuJames Paul McCartney
Rođen/a18. lipnja 1942.
Žanr/ovirock, pop rock, rock and roll, klasika
Zanimanjepjevač, tekstopisac, glazbenik, umjetnik, aktivist
Instrumentbas-gitara, gitara, klavir, klavijature, bubnjevi
Djelatno razdoblje1957. - trenutno
Producentska kućaSwan Records
Hear Music
Apple Records
Parlophone Records
Capitol Records
CBS Records
EMI Music Group
AngažmanThe Beatles, The Fireman, The Quarrymen, Wings
Internetska stranicaSlužbene stranice
Nagrade
Dobitnik diskografske nagrade Porin 2000. godine[1]
Značajni instrumenti
Höfner 500/1 bas-gitara
Rickenbacker 4001 bas-gitara
Gibson Les Paul
Epiphone Casino

Sir James Paul McCartney MBE (Liverpool, 18. lipnja 1942.) britanski je glazbenik i slikar te bivši član Beatlesa.

Paul McCartney glazbena je ikona dvadesetog stoljeća. U Guinnessovoj knjizi rekorda navodi ga se kao glazbenika s najviše pjesama na vrhu glazbenih ljestvica (samo u SAD-u 29 njegovih pjesama "stiglo" je do broja 1. Najbogatiji je glazbenik današnjice, čije se bogatstvo procjenjuje na 1,5 milijardi američkih dolara.

Glazbena karijera[uredi | uredi kôd]

The Beatles[uredi | uredi kôd]

Godine 1957. upoznaje Johna Lennona, s kojime počinje svirati u grupi kojoj se uskoro pridružuje njegov prijatelj iz djetinjstva George Harrison. Grupa će se ubrzo nazvati The Beatles i u šezdesetim godinama dvadesetog stoljeća doživjeti planetarnu slavu. Pjesme "Can't Buy Me Love", "Yesterday", "Drive My Car", "Eleanor Rigby", "Hello Goodbye", "Hey Jude", "Helter Skelter" i "Let It Be" samo su neke od najpoznatijih McCartneyjevih pjesama iz opusa s Beatlesima.

Wings[uredi | uredi kôd]

Raspadom grupe The Beatles 1970. godine, izdao je dva samostalna albuma (McCartney i Ram) te nedugo zatim oformio sastav Wings, s kojima je u sedamdesetima imao niz hitova i uspješnih albuma (Band on the Run, Venus and Mars, Wings Over America, London Town). Zajedno sa suprugom Lindom napisao je i "Live and Let Die", naslovnu skladbu filma Živi i pusti umrijeti o Jamesu Bondu iz 1973. Godine 1976. posjetio je Zagreb i s ovom grupom održao koncert u Velikoj dvorani Doma sportova.

Solo karijera[uredi | uredi kôd]

Nakon raspuštanja Wingsa 1981. godine, nastavlja samostalnu karijeru, također uspješno. Imao je nekoliko hitova, što samostalno ("Coming Up", "No More Lonely Nights", "Hope of Deliverance"), što dueta ("Say Say Say" i "The Girl is Mine" s Michaelom Jacksonom, "Ebony and Ivory" sa Stevieom Wonderom). Najuspjeliji solo albumi su mu McCartney II, Tug of War i Flowers in the Dirt te čitav niz novijih albuma (Flaming Pie, Run Devil Run, Chaos and Creation in the Backyard i Memory Almost Full).


Redovito objavljuje albume i koncertira, najčešće na rasprodanim stadionskim turnejama koje obaraju sve artističke i financijske rekorde. Osim glazbenim bavi se i humanitarnim radom, vegetarijanac je i aktivni borac za prava životinja te čišćenje minskih polja.

Svoj zasad posljednji album, Egypt Station, objavio je 2018. godine.

Guinness[uredi | uredi kôd]

McCartney je, kako je bilo objavljeno u Guinessovoj knjizi rekorda u rujnu 2009., najuspješniji autor popularne glazbe svih vremena. Imao je čak 188 pjesama u Top 40, od toga 91 pjesmu u Top deset, a 33 na samom vrhu ljestvice.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. www.porin.info, kategorija 42.: Najbolji inozemni album klasične glazbe, "Working Classical - Paul McCartney i London Symphony Orchestra", pristupljeno 12. svibnja 2012.