Karl Dieffenbach

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Dieffenbach Karl)
Karl Dieffenbach
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 2. studenog 1859.
Mjesto rođenja Schlitz, Pruska
Datum smrti 17. ožujka 1936.
Mjesto smrti Düsseldorf, Njemačka
Nacionalnost Nijemac
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1879.1919.
Čin General poručnik
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Opsada Namura
Brusilovljeva ofenziva
Bitka kod Arrasa
Treća bitka kod Ypresa
Vojska Njemačka
Rod vojske kopnena
Zapovijedao 22. pješačka divizija
VIII. korpus
IX. pričuvni korpus
Odlikovanja Pour le Mérite

Karl Dieffenbach (Schlitz, 2. studenog 1859.Düsseldorf, 17. ožujka 1936.) je bio njemački general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je 22. pješačkom divizijom, VIII. korpusom i IX. pričuvnim korpusom na Zapadnom i Istočnom bojištu.

Vojna karijera[uredi | uredi kôd]

Karl Dieffenbach rođen je 2. studenog 1859. u Schlitzu. U prusku vojsku stupio je 1879. služeći u 69. rajnskpj pješačkoj pukovniji u Trieru. Od 1888. godine pohađa Prusku vojnu akademiju, te se po završetku iste, 1891. godine, s činom poručnika vraća na službu u 69. rajnsku pješačku pukovniju. U lipnju 1893. promaknut je u čin satnika, nakon čega služi u Glavnom stožeru. Od 1896. služi kao zapovjednik satnije u 35. pješačkoj pukovniji, da bi se potom dvije godine poslije ponovno vratio na službu u Glavni stožer. U kolovozu 1899. unaprijeđen je u čin bojnika, te premješten u 30. pješačku pukovniju gdje zapovijeda bojnom.

U travnju 1904. imenovan je ravnateljem vojne škole u Neissi. Dvije godine poslije, u siječnju 1906., promaknut je u čin potpukovnika, dok je u čin pukovnika unaprijeđen 1906. godine kada postaje zapovjednikom 6. grenadirske pukovnije smještene u Posenu. U travnju 1912. promaknut je u čin general bojnika, te je istodobno imenovan zapovjednikom 28. pješačke brigade sa sjedištem u Düsseldorfu.

Prvi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Na početku Prvog svjetskog rata Dieffenbach postaje zapovjednikom 22. pješačke divizije koja se na Zapadnom bojištu nalazila u sastavu 3. armije kojom je zapovijedao Max von Hausen. Zapovijedajući navedenom divizijom Dieffenbach sudjeluje u opsadi Namura. Ubrzo međutim, u listopadu 1914. Dieffenbach je s 22. pješačkom divizijom premješten na Istočno bojište gdje je u travnju 1915. primio promaknuće u general poručnika.

Tijekom Brusilovljeve ofenzive 22. pješačka divizija nalazila se u sastavu Armijske grupe Marwitz, da bi nakon zaustavljanja ruskog napredovanja zajedno s još dvije austrougarske divizije formirala Korpus Dieffenbach. U prosincu 1916. Dieffenbach od Juliusa Riemanna preuzima zapovjedništvo nad VIII. korpusom kojim zapovijeda do ožujka 1917. kada postaje zapovjednikom IX. pričuvnog korpusa koji je držao položaje kod Ypresa. S navedenim korpusom uspješno sudjeluje u Bitci kod Arrasa za što 26. travnja 1917. je odlikovan ordenom Pour le Mérite. Nakon toga tijekom 1917. Dieffenbach sudjeluje u Bitci kod Messinesa, te Trećoj bitci kod Ypresa.

Dieffenbach je i tijekom 1918. godine s IX. pričuvnim korpusom nastavio držati položaje u Flandriji. Sudjelovao je u Proljetnoj ofenzivi u kojoj je napao savezničke položaje kod Scarpe.

Poslije rata[uredi | uredi kôd]

Nakon završetka rata Dieffenbach je najprije stavljen na raspolaganje da bi u svibnju s počasnim činom generala pješaštva konačno bio umirovljen. Preminuo je 17. ožujka 1936. godine u 77. godini života u Düsseldorfu.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

(eng.) Karl Dieffenbach na stranici Prussianmachine.com
(njem.) Karl Dieffenbach na stranici Deutschland14-18.de