Max von Hausen

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Max von Hausen
Max von Hausen (1846-1922).jpg
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 17. prosinca 1846.
Mjesto rođenja Dresden, Saska
Datum smrti 19. ožujka 1922.
Mjesto smrti Dresden, Njemačka
Nacionalnost Flag of the German Empire.svg Nijemac
Puno ime Max Clemens Lothar
Freiherr von Hausen
Supruga Maria von Salviati
Titule barun
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1866.-1914.
Čin General pukovnik
Ratovi Austrijsko-pruski rat
Prusko-francuski rat
Prvi svjetski rat
Važnije bitke Granične bitke
Prva bitka na Marni
Vojska Flag of the German Empire.svg Njemačka
Rod vojske kopnena
Zapovijedao 3. armija

Max Clemens Lothar Freiherr von Hausen (Dresden, 17. prosinca 1846.Dresden, 19. ožujka 1922.) je bio njemački general i vojni zapovjednik. Tijekom prvih mjeseci Prvog svjetskog rata zapovijedao je 3. armijom na Zapadnom bojištu.

Vojna karijera[uredi VE | uredi]

Max von Hausen rođen je 17. prosinca 1846. godine u Dresdenu u obitelji generala Clemensa von Hausen i Anne Wilhelmine von Ammon. Njegova braća Lothar i Arndt bili su također generali u saskoj vojsci. U Austrijsko-pruskom ratu Hausen se borio u saskoj vojsci protiv Prusa. U Prusko-francuskom ratu borio se kao saveznik Pruske na strani Prusa. Hausen je došao do čina pukovnika 1890. godine, general bojnikom je postao 1893. godine, dok je 1896. godine dobio čin general-poručnika. Generalom pješaštva je postao 1901. godine, dok je čin general pukovnika stekao 1910. godine. U razdoblju od 1875. do 1897. služio je u pruskom glavnom stožeru, nakon čega je dobio zapovjedništvo nad 32. pješačkom divizijom, a nakon toga i XII. korpusom. U razdoblju od kolovoza 1902. do 1906. bio je ministar rata Kraljevine Saske koja je tada bila u sastavu Njemačkog Carstva. Od 26. srpnja 1912. do 21. svibnja 1914. bio je premijer saske vlade.

Prvi svjetski rat[uredi VE | uredi]

Nakon mobilizacije početkom Prvog svjetskog rata kraljevska saska vojska je postala njemačkom 3. armijom, a njezinim zapovjednikom je postao Hausen. Treća armija koja se sastojala pretežno od Sasa, prema njemačkom planu je bila smještena u sredini njemačkog rasporeda, te je Hausen zapovijedajući njom sudjelovao u Graničnim bitkama, prije svega u bitkama kod Dinanta i Charleroia. Nakon poraza njemačke 2. armije u Prvoj bici na Marni Hausen se s 3. armijom povukao do rijeke Aisne gdje se bojišnica stabilizirala.

Smrt[uredi VE | uredi]

U rujnu 1914. godine nakon bitke na Marni obolio je od tifusa te je zapovjedništvo nad 3. armijom morao prepustiti generalu Karlu von Einemu. Nakon oporavka tražio je od saskog kralja kao i njemačkog cara Vilima II. da mu dodijele novo zapovjedništvo, ali se to nikada nije dogodilo.

Max von Hausen preminuo je 19. ožujka 1922. godine u Dresdenu. Bio je oženjen s Mariom von Salviati s kojom je imao tri kćeri.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

(eng.) Max von Hausen na stranici First World War.com
(eng.) Max von Hausen na stranici Prussian Machine
(njem.) Max von Hausen na stranici Deutschland14-18.de