Eudokija Angelina

Izvor: Wikipedija
Eudokija Angelina
Supruzi Stefan Nemanjić
Aleksije V. Duka Murzuful
Leon Sgouros
Djeca Stefan Radoslav
Vladislav Nemanjić
Komnena
Sava II.
Otac Aleksije III. Angel
Majka Eufrozina Duka Kamaterina

Eudokija Angelina (grč. Ευδοκία Αγγελίνα, srp. Evdokija Angel) bila je bizantska princeza i gospa Srbije i Korinta u srednjem vijeku.[1]

Bila je kći cara Aleksija III. Angela i carice Eufrozine Duke Kamaterine[2] te sestra Ane i Irene, pramajke Paleologa, kao i tetka Marije, kraljice Hrvatske.

Prvi brak[uredi | uredi kôd]

Eudokija, čije je grčko ime povezano s riječju za nešto dobro, udala se prvo za kneza Srbije Stefana Nemanjića, sina kneza Stefana Nemanje i Ane Anastazije.

Brak Eudokije i Stefana dogovorio je njen stric, car Izak II. Angel. Eudokija i njen prvi muž bili su roditelji sveca Save II., grofice Komnene Nemanjić, Vladislava Nemanjića i kralja Stefana Radoslava.[3]

Brak Eudokije i Stefana je neslavno propao nakon što je Stefan optužio Eudokiju za preljub – kao što je ona optužila njega.[4] (Prema legendi, Stefan je vidio da je njegova supruga imala spolni odnos sa svojim ljubavnikom.[5])

Drugi brak[uredi | uredi kôd]

Brak Eudokije i Stefana je poništen od Crkve te se ona vratila ocu u Carigrad, gdje je postala konkubina budućeg cara Aleksija V. Duke, za kojeg se poslije i udala. Nisu imali djece.

Treći brak[uredi | uredi kôd]

Njezin je treći muž bio lord Korinta, gospodar Leon Sgouros (grč. Λέων Σγουρός). On se ubio, a Eudokija je umrla oko 1211.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. The Oxford Dictionary of Byzantium, Oxford University Press, 1991.
  2. K. Varzos, Ē genealogia tōn Komnēnōn
  3. Mihailo Laskaris (1926), Byzantine Princesses in Medieval Serbia
  4. O city of Byzantium: annals of Niketas Choniates
  5. Gresi prelepe Evdokije („Večernje novosti“, feljton „Žene srpskih vladara“)