FH-88

Izvor: Wikipedija
FH-88
Vrsta vučna haubica
Država podrijetla Singapur
Povijest uporabe
U službi 1988. - danas
U uporabi u Vidi korisnici
Povijest proizvodnje
Projektant ST Kinetics
Projektirano 1983. - 1987.
Proizvođač ST Kinetics
Razdoblje proizvodnje 1987. -
Proizvedeno komada 200[1]
Svojstva
Posada 8 vojnika
Kalibar 155 mm NATO
Dužina cijevi 39 kalibra
Okomito polje djelovanja od -3° do +70°

FH-88 ili Field Howitzer 88 (hrv. Poljska haubica 88) je singapurska vučna haubica kalibra 155 mm. Riječ je o prvoj singapurskoj samostalno razvijenoj vučnoj haubici za potrebe domaće vojske.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Singapurska tvrtka CIS (Chartered Industries of Singapore) ili preciznije njezin odjel ODE (Ordnance Development & Engineering) je 1983. godine započeo s razvojem prve domaće vučne haubice. Tako je u naredne četiri godine razvijeno pet prototipova što je dovelo do predproizvodne serije od šest 155 mm haubica. Serijska proizvodnja je pokrenuta 1987. a haubica je sljedeće godine uvedena u singapursku vojnu službu. Time je zamijenila izraelsku vučnu haubicu Soltam M-71.

Tijekom prve polovice 1990-ih razvijena je naprednija haubica FH-2000 koja je od svojeg prethodnika preuzela ciljnički sustav, pogonski agregat i cijelu obitelj 155 mm topničkih granata.[2] Time je singapurskoj vojsci trebalo malo vremena na prilagodbu za korištenjem nove haubice.

Korisnici[uredi | uredi kôd]

Vidjeti također[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Hrvatski vojnik (http://www.hrvatski-vojnik.hr). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Hrvatski vojnik.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]