Fanis Katergiannakis

Izvor: Wikipedija
Fanis Katergiannakis
Θεοφάνης Κατεργιαννάκης
Država Grčka
Osobni podatci
Puno ime Theofanis Katergiannakis
Nadimak Fanis
Rođenje 16. veljače 1974.
Solun
Klub
Trenutačni klub Igračka mirovina
Pozicija vratar
Mlađi uzrasti
Ethnikos Pylaias
Igračka karijera*
Godina Klub Nast. (gol.)
1993. – 1994.
1994. – 2002.
2002. – 2004.
2004.
2005.
2005. – 2007.
2008. – 2011.
Ethnikos Pylaias
Aris Solun
Olympiakos
Cagliari
Sevilla
Iraklis
Kavala

160 (0)
28 (0)
15 (0)
4 (0)
3 (0)
41 (0)
Reprezentativna karijera**
1996. – 2004 Grčka 6 (0)
Portal o životopisima
Portal o športu

Theofanis Katergiannakis (grč. Θεοφάνης Κατεργιαννάκης) (Solun, 16. veljače 1974.) je grčki bivši vratar. Bio je rezervni vratar grčke reprezentacije koja je 2004. postala europski prvak.

Klupska karijera[uredi | uredi kôd]

Ethnikos Pylaias[uredi | uredi kôd]

Katergiannakis je karijeru započeo u klubu Ethnikos Pylaias s kojim je osvojio 4. grčku ligu nakon čega mu je Aris dao ponudu koju je bilo teško odbiti.

Aris[uredi | uredi kôd]

Katergiannakis potpisuje za Aris u ljeto 1994. dok u sezoni 1997./98. postaje prvi vratar kluba u kojem je imao veliki doprinos u plasmanu kluba u 1. grčku ligu. Iduće sezone klub je uspio izboriti nastup u Kupu UEFA. U utakmici protiv Olympiacosa 27. siječnja 2002. Fanis Katergiannakis se istaknuo obranivši mnoge udarce koje su mu uputili Stelios Giannakopoulos, Alexandros Alexandris, Predrag Đorđević i Christian Karembeu. Solunski klub je pobijedio s 1:0 te je to bio jedini domaći poraz Olympiacosa koji je te sezone postao grčki prvak. Nakon te utakmice nekoliko klubova je ponudilo ugovore Katergiannakisu.

Olympiacos[uredi | uredi kôd]

Vratar u ljeto 2002. prelazi u Olympiacos s kojim potpisuje dvogodišnji ugovor. Tamo je najprije bio rezerva prvome vrataru Dimitriosu Eleftheropoulosu. Prvim vratarem postao je nakon što se Eleftheropoulos ozlijedio na utakmici protiv Panathinaikosa. U toj sezoni Katergiannakis je s klubom osvojio naslov grčkog prvaka čime je izborio direktni nastup u Ligi prvaka. Također, Olympiacos je igrao u finalu grčkog kupa protiv atenskog AEK-a. Katergiannakis je za klub igrao do ljeta 2004. kada je napustio Olympiacos

Cagliari[uredi | uredi kôd]

Nakon što je Grčka senzacionalno osvojila naslov europskog prvaka 2004. Olympiacos je doveo Antoniosa Nikopolidisa zbog čega su dotadašnja dva vratara napustila klub te oboje otišli u Italiju. Katergiannakis je potpisao za Cagliari a Eleftheropoulos za Messinu. Katergiannakis je igrao s Cagliarijem u Serie A zajedno s Davidom Suazom i legendarnim Gianfrancom Zolom u momčadi. U zimskom prijelaznom roku igrač je napustio klub te potpisao sa Sevillom te objavio kraj reprezentativne karijere.

Sevilla[uredi | uredi kôd]

Katergiannakis je zimskoj stanci sezone 2004./05. odbio ponudu Dinamo Moskve te je potpisao za Sevillu. To se pokazalo kao loš potez jer je klub već imao standardnog vratara i njegovog zamjenika.

Iraklis[uredi | uredi kôd]

Vratar je u ljeto 2005. potpisuje dvogodišnji ugovor s Iraklisom. Tamo je igrao s Georgiosom Georgiadisom, bivšim reprezentativnim suigračem s kojim je 2004. osvojio EURO. Te sezone je Iraklis osvojio 4. mjesto u grčkom prvenstvu te je izborio kvalifikacije za Europsku ligu.

Kavala[uredi | uredi kôd]

U ljeto 2008. Katergiannakis prelazi u redove grčkog drugoligaša Kavale s kojim je osvojio treće mjesto čime se klub kvalificirao u 1. grčku ligu nakon 10 godina. Te sezone vratar je primio najmanje golova te je proglašen najboljim vratarem grčke 2. lige. Povratkom u 1. ligu, Katergiannakis je s klubom osvojio šesto mjesto u grčkom prvenstvu. 17. veljače 2010. Katergiannakis je s Kavalom nakon šest godina ponovo igrao u polufinalu grčkog kupa protiv Panioniosa.

Reprezentativna karijera[uredi | uredi kôd]

Fanis Katergiannakis je reprezentativni debi imao u studenom 1999. u utakmici protiv Bugarske kada je ušao kao zamjena Antoniosu Nikopolidisu. On i Konstantinos Chalkias su bili rezervni vratari Grčke koja je 2004. postala europski prvak.

Osvojeni trofeji[uredi | uredi kôd]

Klupski trofeji[uredi | uredi kôd]

Klub Natjecanje Godina
Grčka
Olympiacos Grčko prvenstvo 2003.

Reprezentativni trofej[uredi | uredi kôd]

Portugal
Natjecanje Trofej
EURO 04' Zlato

Individualni trofej[uredi | uredi kôd]

Nagrada Godina
Najbolji vratar grčke 2. lige 2009.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]