Google (tražilica)

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Google
Logo Google 2013 Official.svg
Google web search.png
URL http://www.google.com
Alexa rank Google rank
Komercijalna? da
Vrsta tražilica
Registracija opcionalno
Vlasnik Google
Kreirao Sergey Brin i Larry Page
Objavljeno 15. rujna 1997.
Status Aktivna

Google je internetska tražilica u vlasništvu tvrtke Google Inc te je najkorištenija tražilica na internetu [1]. Osnovali su je dva studenta, Larry Page i Sergey Brin 1997. Googleova misija je, kako kažu, organizirati informacije svijeta te ih učiniti korisnima.

Google je potaknuo i lavinu jednostavnog, ali i funkcionalnog web dizajna; njihove stranice su jednostavno dizajnirane, a opet veoma atraktivne. Zanimljivo je reći kako je Google po prvi put pretraživao pomoću tada jednistvena sustava posjećenosti korisnika. Dakle, što je neka stranica bila više posjećena, to se ona nalazila više pri vrhu kada ste htjeli naći pojam koji se nalazi na toj stranici. Danas većina velikih pretraživača koristi tu tehniku.

No Google nije ostao samo tražilica; svoju je djelatnost proširio i na newsgrupe stvorivši Google Groups. Google Groups je najveća arhiva poruka napisanih na Usenetu koja sadrži oko 900 milijuna poruka napisanih diljem svijeta. Nadalje, za oglašavače tu su Google Adwords i Adsense, nedavno je uveden i Google mail (Gmail), a spomenimo još i Google vijesti. Ovo su samo neke od Googleovih podružnica.

Još jedna zanimljivost u vezi Googlea je i sigurnost njihovih stranica. Naime, otkad postoji, hakeri su uspjeli srušiti samo jednu Googleovu stranicu - servis za organizaciju digitalnih fotografija, Picasa.

Poveznice[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Net Marketshare - World

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]