Google Play

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Google Play logo.svg

Android Market je Googleov online dućan aplikacija. Predstavljen je u kolovozu 2008. godine, a njegovo korištenje počinje od listopada 2008. godine. Pojava prvih komercijalnih aplikacija započinje od strane britanskih i američkih programera od veljače 2009. U ožujku 2009. godine Market broji oko 2 300 aplikacija, a do kraja godine ta brojka raste do 20 000. Također, popis zemalja s mogućnošću objavljivanja komercijalnih aplikacija doseže brojku 29. Do kraja 2010. godine broj aplikacija raste na 100 000 s gotovo milijardu downloada. U sljedećih pola godine zabilježen je još rapidniji rast aplikacija kojih danas na Marketu ima prema službenim procjenama preko 250 000 s preko 3 milijarde downloada, dok se ukupan broj Android aplikacija, uključujući neslužbena "prodajna" mjesta kreće oko 430 000, od čega preko polovice čine besplatne aplikacije (57%).

Android Market aplikacija doživjela je nekoliko svojih nadogradnji. Tako je jedna od važnijih bila ona u prosincu 2010. godine kada je omogućeno bolje filtriranje sadržaja na Marketu te smanjenje roka za poništavanje narudžbe s 24, odnosno 48 sati na svega 15 minuta. Druga važnija promjena dogodila se je 2. veljače 2011. godine kada je uvedena mogućnost pregleda i naručivanja aplikacija putem službene web stranice. U svibnju ove godine dodana su još dva nova izbornika, uz postojeće Apps i Games, dodani su Books – izbornik namijenjen pronalasku e-knjiga i Movies – izbornik namijenjen pronalasku filmova. Dodane su i dvije nove top liste Staff pics odnosno aplikacije odabrane od strane Googlea te Editor's Choice odnosno izbor urednika. Uskoro se očekuje i mogućnost kupovine komercijalnih aplikacija iz Hrvatske.

Za objavljivanje aplikacija na Marketu programeri moraju posjedovati Google korisnički račun te kod prve prijave na Android Market potrebno je uplatiti iznos od 25 američkih dolara na ime registracije. Google na stranicama za programere nudi čitavi niz uputa i zadataka koje treba obaviti prije objavljivanja same aplikacije. Prodaja komercijalnih aplikacija zasada je dostupna iz 29 zemalja u 13 različitih valuta. Cijene aplikacija kreću se od 99 centi do 200 američkih dolara, a prodavatelji dobivaju 70% cijene aplikacija. S ostalih od 30% financiraju se pružatelji usluga za online plaćanje, dok Google ne uzima svoj udio od prodaje aplikacija.[1]

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]