Gustav Pexidr

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Gustav Pexidr-Srića)

Gustav Pexidr (gdjegdje Gustav Pexidr-Srića; Osijek, 18. veljače 1859.Novi Vinodolski, 12. travnja 1931.), hrvatski kemičar i profesor.

Pexidr je imenovan 1879. godine profesorom opće, agrikulturne i analitičke kemije na Kraljevskomu gospodarskom i šumarskomu učilištu u Križevcima. Od 1890. do 1897. bio je učilišnim ravnateljem. Vodio je i laboratorij, za koji je tijekom njegovoga ravnateljevanja izgrađena nova zgrada. Poslije djeluje u rodnomu gradu kao profesor i ravnatelj osječke gimnazije.

Pexidr se protivio uvođenju srbizama i turcizama u hrvatski jezik, istodobno zauzimajući stajalište protiv pohrvaćivanja "strogo kemijskog nazivlja". U polemici s Mojom Medićem je rekao kako učen čovjek ne smije pisati po staroj pučkoj izrjeci "Piši kako narod govori", već po onoj "Piši po ustima naroda i po knjizi, kao što izobražen čovjek ima misliti i pisati".

Pexidr je bio članom Školskoga odbora, tj. njegova pododbora za rad na ustrojstvu i tvorbi hrvatskoga znanstvenog nazivlja. Odbor je bio utemeljen 1862. nakon pada apsolutizma u Hrvatskoj.

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Paušek-Baždar, Snježana. Hrvatski kemičari na Kraljevskom gospodarskom i šumarskom učilištu u Križevcima. U: Jurić, Albin (ur.), Spomenica o devedesetoj obljetnici postojanja Agrikulturno-kemijskog zavoda u Križevcima, Križevci : Poljoprivredni institut : Ogranak Matice hrvatske, 1993., str. 21. – 29.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


Nedovršeni članak Gustav Pexidr koji govori o znanstveniku treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.