Gustav von der Wenge

Izvor: Wikipedija
Gustav von der Wenge
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 18. ožujka 1867.
Mjesto rođenja Gross-Berstein, Pruska
Datum smrti 22. prosinca 1937.
Nacionalnost Nijemac
Puno ime Franz Gustav Richard Freiherr
von der Wenge Graf von
Lambsdorff
Titule grof
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1886.1919.
Čin General bojnik
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Opsada Liegea
Prva bitka na Marni
Proljetna ofenziva
Vojska Njemačka
Rod vojske kopnena
Jedinice načelnik stožera 6. armije
načelnik stožera 9. armije

Franz Gustav Richard Freiherr von der Wenge Graf von Lambsdorff (Gross-Berstein, 18. ožujka 1867.22. prosinca 1937.) je bio njemački general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata bio je načelnikom stožera 6. armije i 9. armije na Zapadnom i Istočnom bojištu.

Vojna karijera[uredi | uredi kôd]

Gustav von der Wenge rođen je 18. ožujka 1867. u Gross-Bersteinu u Kurlandiji. U prusku vojsku stupio je 1886. služeći u 2. gardijskoj grenadirskoj pukovniji "Kaiser Franz". Čin poručnika dostigao je u rujnu 1893. godine, satnikom je postao u ožujku 1899., dok je svibnju 1904. promaknut u čin bojnika. U travnju 1911. unaprijeđen je u čin potpukovnika, dok je prosincu te iste godine imenovan načelnikom stožera X. korpusa sa sjedištem u Hannoveru kojim je zapovijedao Otto von Emmich. Nakon toga u listopadu 1913. promaknut je u čin pukovnika.

Prvi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Na početku Prvog svjetskog rata X. korpus kojemu je von der Wenge bio načelnik stožera nalazio se u sastavu 2. armije kojom je na Zapadnom bojištu zapovijedao Karl von Bülow. Kao načelnik X. korpusa sudjeluje u opsadi Liegea, Bitci kod Charleroia, te Prvoj bitci na Marni. Potom X. korpus ulazi u sastav 7. armije, te sudjeluje u borbama na rijeci Aisnei.

U svibnju 1915. von der Wenge imenovan je načelnikom stožera 6. armije kojom je zapovijedao bavarski princ Rupprecht. U tom svojstvu sudjeluje u Drugoj bitci u Artoisu. U studenom 1915. premješten je na Istočno bojište gdje je imenovan načelnikom stožera 9. armije pod zapovjedništvom princa Leopolda. Istodobno je obnašao dužnost i načelnika stožera Grupe armija Leopold Bavarski u čijem sastavu se 9. armija nalazila. Navedenu dužnost obnaša do rujna 1916. kada postaje zapovjednikom 32. pješačke brigade, nakon čega je u siječnju 1917. promaknut u čin general bojnika.

U studenom 1917. imenovan je zapovjednikom 30. pješačke divizije kojom je do tada zapovijedao Friedrich von Gontard. Navedena divizija nalazila se na Zapadnom bojištu, te zapovijedajući istom sudjeluje u Proljetnoj ofenzivi.

Poslije rata[uredi | uredi kôd]

Nakon završetka rata von der Wenge je u prosincu 1918. imenovan zapovjednikom 81. pričuvne divizije. Istom zapovijeda do veljače 1919. kada postaje zapovjednikom 37. pješačke divizije. Niti navedenom divizijom dugo ne zapovijeda jer je idućeg mjeseca, u ožujku imenovan zapovjednikom Landverskog korpusa kojim zapovijeda do kolovoza 1919. godine.

Gustav von der Wenge preminuo je 22. prosinca 1937. u 71. godini života.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

(eng.) Gustav von der Wenge na stranici Prussianmachine.com