HŽRK Grude

Izvor: Wikipedija
Grude
HŽRK Grude
Puno ime Hrvatski ženski rukometni klub Grude
Dvorana Sportska dvorana Bili brig, Grude[1]
Team colours
Team colours
Team colours
Team colours
Domaći dres
Team colours
Team colours
Team colours
Team colours
Gostujući dres
Trenutačna sezona

Hrvatski ženski rukometni klub Grude je bosanskohercegovački rukometni klub iz Gruda. Član Rukometnog saveza Herceg Bosne.[2] Boja dresova je plava i crvena. Predsjednik je Zoran Trlin.[1]

Povijest[uredi | uredi kôd]

HŽRK Grude je osnovan 2009. godine, ali natjecateljski put kluba počinje u sezoni 2010/2011. Dana 23. kolovoza 2010. godine održana je Skupština kluba na kojoj je izabrano vodstvo kluba. Za predsjednicu Skupštine HŽRK Grude je izabrana Marica Radić, a za predsjednika Upravnog odbora HŽRK Grude je izabran Zoran Trlin. Isto tako je tada klub dobio svog generalnog sponzora, tvrtku Autoherc pa je klub sljedećih 6 godina nastupao pod imenom HŽRK Grude Autoherc. Prije samog početka natjecateljske sezone UO kluba je angažirao za trenera mr.sc. Zlatu Zubac. Te sezone klub se počeo natjecati u 1. ligi Federacije BiH. Prvu službenu utakmicu klub je odigrao 9. listopada 2010. godine kada je u Grudama u 1. kolu 1. lige Federacije BiH poražen od ekipe ŽRK Krivaja iz Zavidovića rezultatom 26:29. U toj prvoj sezoni HŽRK Grude Autoherc je osvojio 6. mjesto u 1. ligi FBiH. Već u sljedećoj sezoni 2011/2012., HŽRK Grude osvojio je 3. mjesto u 1. ligi FBiH, a u sezoni 2012/2013. osvojio je naslov prvaka te lige i izborio plasman u Premijer ligu BiH. Zanimljivo je da je prosjek starosti igračica seniorske ekipe pri osvajanju naslova prvaka 1. lige FBiH bio 15 godina i 2 mjeseca.

U svojoj prvoj premijerligaškoj sezoni, 2013/2014., HŽRK Grude Autoherc je osvojio 4. mjesto i igrao završni turnir 4 najbolje ekipe u KUP-u BiH. U sezoni 2014/2015. klub je osvojio naslov prvaka BiH sa samo jednim porazom te osvojio naslov pobjednika KUP-a BiH. Naslov prvaka BiH i to bez iti jednog poraza te naslov pobjednika KUP-a BiH HŽRK Grude Autoherc je osvojio i u sezoni 2015/2016. To je ujedno bila i zadnja sezona u kojoj je klub nastupao sa sponzorskim ugovorom i dodatkom imenu Autoherc. U sezoni 2016/2017. HŽRK Grude je ponovno osvojio naslov prvaka BiH bez poraza, a u toj sezoni zbog loše organizacije RS BiH nije održan završni turnir KUP-a BiH. U sezoni 2017/2018. klub je osvojio četvrti uzastopni naslov prvaka BiH i to ponovo bez poraza, dok je u KUP-u BiH poražen u finalnoj utakmici od ekipe Izviđača iz Ljubuškog i to nakon 80 minuta igre i (2 puta produžetci 2x5 minuta)i izvođenja sedmeraca u rijetko viđenoj utakmici koju je izravno prenosila BHTV.

U međuvremenu 2015. godine je za predsjednicu Skupštine kluba izabrana Ivana Grizelj umjesto Marice Radić

U razdoblju od 2010. do 2018. godine klub je bio i juniorski i kadetski prvak BiH u više navrata te višestruki prvak RS Herceg Bosne.

Svake godine kad je bio prvak BiH klub je sudjelovao u EHF cupu gdje je gostovao na Islandu kod ekipe FRAM, Rumunjskoj dva puta kod ekipa Corona Brasov i Roman te u njemačkom Metzingenu. To su bila gostovanje gdje su uvijek radi troškova obje utakmice igrali u gostima i gdje su doživjeli sve uvjerljive poraze radi velike razlike u kvaliteti.

Uspjesi[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Rukometni savez Herceg-Bosne Profil kluba (pristupljeno 25. lipnja 2017.)
  2. Rukometni savez Herceg-Bosne[neaktivna poveznica] Liga HB mlađe kadetkinje (pristupljeno 24. lipnja 2017.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]