Hans Zollner (isusovac)

Izvor: Wikipedija
Dodaj infookvir "znanstvenik".
(Primjeri uporabe predloška)
Fr. Dr. Hans Zollner, SJ

Hans Zollner (Regensburg, 19. studenoga 1966.),[1] njemački isusovac, svećenik, teolog, psiholog i filozof. Studirao je filozofiju u Rottenburgu, teologiju u Innsbrucku, a u Rimu postigao laureat iz psihologije. Predaje na Institutu psihologije na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu. Dekan je Instituta psihologije i vicerektor sveučilišta Gregoriana. Surađuje u izdanjima Gregorijane i u časopisu La Civiltà Cattolica.[2]

S Giovannijem Cuccijem napisao je djelo Crkva i pedofilija: Psihološko-pastoralni pristup (tal. Chiesa e pedofilia: una ferita aperta: un approccio psicologico-pastorale).[3] Knjiga je plod višegodišnjeg istraživanja ovih dvaju psihologa, isusovaca i svećenika o problemu pedofilije u Crkvi. Djelo je prevedeno na više svjetskih jezika. Suočen s problemom pedofilije koje su počinili svećenici, papa Benedikt XVI. zatražio je da se taj problem istraži. Dvojica psihologa-svećenika nadaju se da će ovom knjigom pomoći u rasvjetljivanju problema koji je u Crkvi otvorena rana. Autori pokušavaju razjasniti problem sa psihijatrijskog i psihologijskog gledišta. Knjiga ne govori samo o tome kako riješiti problem svećenika pedofila, nego i predstavlja moguća rješenja. Važno je da odgojitelji za svećenike i redovnike na vrijeme uoče neke simptome koji upućuju na moguću buduću patologiju. Jedan od znakova je da odgajanik nema normalne odnose s društvom svoje dobi i tu prazninu želi popuniti zlouporabom djece.[4]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. {{{last}}}. Interview. Witness: Fr. Hans Zollner, SJ. (2. listopada 2016.) pristupljeno 4. lipnja 2018.  Arhivirana inačica izvorne stranice od 17. svibnja 2018. (Wayback Machine) Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 17. svibnja 2018. Pristupljeno 30. travnja 2019.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  2. Verbum Hans Zollner (pristupljeno 30. travnja 2019.)
  3. Giovanni Cucci, Hans Zollner:Chiesa e pedofilia: una ferita aperta: un approccio psicologico-pastorale, Milano, Ancora, 2010, ISBN 978-88-514-0801-5.
  4. Verbum Crkva i pedofilija (pristupljeno 30. travnja 2019.)
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica tvrtke Verbum (http://www.verbum.hr). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Verbum.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.