Hedda Hopper

Ova je stranica stvorena ili dopunjena u okviru WikiProjekta 10000. Kliknite ovdje za više informacija.
Ova stranica dio je WikiProjekta žene u crvenom. Kliknite ovdje za više informacija
Izvor: Wikipedija

Emily Bergl
Hedda Hopper
Rodno ime Elda Furry
Rođenje 2. svibnja 1885., Hollidaysburg, Pennsylvania, SAD
Smrt 1. veljače 1966., Los Angeles, SAD
Godine rada 1908. – 1966.
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Hedda Hopper (Hollidaysburg, Pennsylvania, 2. svibnja 1885. - Los Angeles, Kalifornija, 1. veljače 1966.) bila je američka glumica i novinarka, najpoznatija po trač kolumni koju je pisala za Los Angeles Times iz 1938. godine, što ju je učinilo jednom od najutjecajnijih, ali i najomraženijih figura u Hollywoodu u to vrijeme. Kao desničarka i gorljiva zagovornica Republikanske stranke, krajem 1940-ih i početkom 1950-ih, tijekom makartističkih progona, istaknula se prokazivanjem komunista i ljevičara među holivudskim glumcima i filmašima, koji su potom završili na crnoj listi.

Hedda Hopper rođena je kao Elda Farry u Hollidaysburgu u Pennsylvaniji, kao kći Margaret (rođene Miller; 1856.–1941.) i Davida Farryja, mesara. Oboje su bili članovi Njemačkog baptističkog bratstva. Njezina obitelj bila je nizozemskog (njemačkog) podrijetla. Obitelj se preselila u Altoonu, kada je Elda imala tri godine.

Hedda Hopper bila je jedna od pokretačkih snaga iza stvaranja hollywoodske crne liste, koristeći svojih 35 milijuna čitatelja da uništi karijere onih u industriji zabave za koje je sumnjala da su komunisti, da podržavaju komuniste, da su homoseksualci ili da vode razuzdan život.[1] Bila je vodeća članica društva „Motion Picture Alliance for the Preservation of American Ideals”, utemeljenog 1944. i posvećenog iskorijenjivanju osumnjičenih komunista u Hollywoodu.[2] Smatrala se čuvaricom moralnih standarda u Hollywoodu i hvalila se da samo treba uprijeti prstom u producenta i odmah će prekinuti preljub.

Glumila je u jako mnogo američkih filmova i televizijskih serija od 1916. do 1966. godine.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Krizanovich, Karen (5. 11. 2015). „Hedda Hopper: the woman who scared Hollywood”. The Daily Telegraph
  2. Larry Ceplair, Steve Englund (1983). The Inquisition in Hollywood: Politics in the Film Community, 1930-1960. University of California Press. стр. 211.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]