Holmes i Watson (2018.)

Izvor: Wikipedija
Holmes i Watson
Naslov izvornika
Holmes & Watson
RedateljEtan Cohen
ProducentWill Ferrell
Adam McKay
Jimmy Miller
Clayton Townsend
ScenaristEtan Cohen
PripovjedačWill Ferrell
Glavne ulogeWill Ferrell
John C. Reilly
Rebecca Hall
Rob Brydon
Ralph Fiennes
GlazbaMark Mothersbaugh
SnimateljOliver Wood
MontažaEric Jessen
Dean Zimmerman
ScenografijaNiamh Coulter
KostimografijaBeatrix Aruna Pasztor
StudioColumbia Pictures
Gary Sanchez Productions
Mosaic Media Group
Mimran Schur Pictures
DistributerSony Pictures Releasing
Godina izdanja2018.
Trajanje90 minuta
Država SAD
JezikEngleski
ŽanrKomedija
Detektivski film
Proračun42 milijuna dolara
Zarada42 milijuna dolara
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

Holmes i Watson (eng. Holmes & Watson), američki detektivski humoristični film iz 2018.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Sherlock Holmes je nevjerojatno pametan londonski detektiv koji uz pomoć svog prijatelja dr. Watsona rješava londonske zagonetne slučajeve koje nitko drugi ne može riješiti. Njegov najveći prijatelj, moćni James Moriarty, upravo se nalazi pred sudom zbog optužbe za brojna ubojstva; međutim, zbog nedostatka svjedoka sudac ga je prisiljen osloboditi. Međutim, Holmes dolazi na suđenje i otkriva da je optuženik Jacob Musgrave, smrtni bolesnik, koji je samo glumio Moriartyja. Unatoč neutemeljenim napadima oholog inspektora Lestradea, Holmes je uvjeren da se Moriarty nalazi u SAD-u.

Nakon suđenja, Holmes je pozvan u Buckinghamsku palaču gdje su mu pripremili iznenađenje, ali neće biti iznenađen samo jednom: u torti se otkriva leš i poruka u kojoj piše da će kraljica Viktorija umrijeti za četiri dana, a potpisao ju je nitko drugi nego James Moriarty. Tijekom autopsije Holmes se zaljubi u Millie, a Watson u dr. Grace Hart. Holmes vjeruje da je čovjek otrovan, a nakon što vidi nestručnu tetovažu osumnjiči jednorukog kriminalca, Gustava Klingera. Prijatelji pronalaze Klingera i otkrivaju da surađuje s Moriartyjem, ali pogiba prije nego što dospije išta reći.

Holmes odlučuje potražiti pomoć od svog brata Mycrofta, koji mu govori da je ubojica netko iz njegove blizine. On pomisli da je Watson ubojica i da ga uhititi, ali uskoro požali tu odluku. Međutim, umjesto Watsona pronalazi praznu ćeliju i ostatke kolača! Holmes otkriva da je pravi ubojica zapravo gospođa Hudson, koja je zapravo Moriartyjeva kći i koja sa svojom bandom planira ubiti kraljicu dok boravi na RMS Titanicu. Nakon što se Holmes ispriča Watsonu, on utrčava u brod i izbacuje bombu kroz prozor. Bomba pada u brod gdje su gospođa Hudson i njezini pomagači te ih ubija.

Kraljica čestita Holmesu, ali on nesebično ističe Watsonovu veliku ulogu. Holmes i Watson opraštaju se s Grace and Millie. Holmes i Millie dijele prvi poljubac. Po povratku kući Holmes ispod svoje ploče stavlja pločicu s Watsonovim imenom kao sudetektivom. Film završava tako da Holmes i Watson u američkom kafiću susreću dr. Moriartyja.

Uloge[uredi | uredi kôd]