Horst von Oetinger

Izvor: Wikipedija
Horst von Oetinger
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 31. prosinca 1857.
Mjesto rođenja Erfurt, Pruska
Datum smrti 27. rujna 1928.
Mjesto smrti Baden-Baden, Njemačka
Nacionalnost Nijemac
Puno ime Günther Horst Sylvester Ritter
und Edler von Oetinger
Titule vitez
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1877.1919.
Čin General poručnik
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Ofenziva Gorlice-Tarnow
Bitka na Argesu
Proljetna ofenziva
Vojska Njemačka
Rod vojske kopnena
Zapovijedao IX. korpus
Odlikovanja Pour le Mérite

Günther Horst Sylvester Ritter und Edler von Oetinger (Erfurt, 31. prosinca 1857.Baden-Baden, 27. rujna 1928.) je bio njemački general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je 20. i 109. divizijom, te IX. korpusom na Zapadnom i Istočnom bojištu

Vojna karijera[uredi | uredi kôd]

Horst von Oetinger rođen je 31. prosinca 1857. u Erfurtu. Sin je pruskog general bojnika Günthera von Oetingera i Franziske Klien. U prusku vojsku stupio je kao kadet u veljači 1877. služeći u 3. gardijskoj grenadirskoj pukovniji. U travnju 1881. postaje pobočnikom bojne u navedenoj pukovniji, da bi od listopada 1887. pohađao Prusku vojnu akademiju u Berlinu. Nakon završetka iste, u lipnju 1890. s činom poručnika kojeg je dostigao u ožujku 1888., vraća se na dužnost u 3. gardijsku grenadirsku pukovniju. Od travnja 1891. služi u Glavnom stožeru u Berlinu gdje službuje iduće dvije godine. Nakon što je u ožujku 1893. promaknut u satnika, u travnju te iste godine ponovno je na dužnosti u 3. gardijskoj grenadirskoj pukovniji gdje obnaša dužnost zapovjednika satnije. Potom služi u stožeru 1. pješačke divizije i V. korpusa, te u ožujku 1899. dostiže čin bojnika.

U listopadu 1902. dobiva zapovjedništvo bojne u 86. streljačkoj pukovniji, nakon čega od ožujka 1905. služi u stožeru V. korpusa smještenog u Posenu. U rujnu te iste godine unaprijeđen je u čin potpukovnika, da bi mjesec dana poslije, u listopadu, postao načelnikom stožera V. korpusa. Navedenu dužnost obnaša do travnja 1908. kada postaje zapovjednikom bojne u 4. gardijskoj grenadirskoj pukovniji. Idućeg mjeseca promaknut je u čin pukovnika, da bi u ožujku 1912. bio unaprijeđen u čin general bojnika kada postaje i zapovjednikom 55. pješačke brigade smještene u Karlsruheu.

Prvi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Na početku Prvog svjetskog rata Oetinger zbog bolesti nije dobio zapovjedništvo na bojištu. Nakon što se oporavio, krajem kolovoza dodijeljeno mu je zapovjedništvo nad Landverskom divizijom koja je držala položaje u Liegeu. Navedenom divizijom zapovijeda svega mjesec dana jer krajem rujna postaje zapovjednikom 20. pješačke divizije koja je držala položaje na rijeci Aisnei. U siječnju 1915. promaknut je u čin general poručnika.

U travnju 1915. Oetinger je s 20. pješačkom divizijom premješten na Istočno bojište gdje u sastavu 11. armije sudjeluje u ofenzivi Gorlice-Tarnow. Krajem ljeta međutim, obolio je od kolere, te je morao napustiti mjesto zapovjednika divizije. Nakon što se oporavio, početkom studenog 1915., postaje zapovjednikom novoformirane 109. pješačke divizije koja je ušla u sastav Armije Njemen, kasnije 8. armije. Navedenom divizijom držao je položaje oko Jakobstadta sve do studenog 1916. kada je s divizijom premješten na Rumunjsko bojište. Oetinger je na navedenom bojištu sa 109. divizijom ušao u sastav 9. armije pod zapovjedništvom bivšeg načelnika Glavnog stožera Ericha von Falkenhayna, te uspješno sudjeluje u Bitci na Argesu.

U siječnju 1917. premješten je na Zapadno bojište gdje preuzima zapovjedništvo nad IX. korpusom zamijenivši na tom mjestu Ferdinanda von Quasta. S navedenim korpusom tijekom 1917. drži položaje na Hindenburgovoj liniji, i to najprije u sastavu 1., a nakon toga 2. armije. U siječnju 1918. IX. korpus ulazi u sastav novoformirane 18. armije, te Oetinger u njenom sastavu sudjeluje u Proljetnoj ofenzivi gdje potiskuje protivničke snage do Somme. Za navedeno je 26. ožujka 1918. odlikovan ordenom Pour le Mérite. Nakon što su saveznici preuzeli inicijativu u ljeto 1918., sudjeluje u obrambenim bitkama duž Hindenburgove linije, nakon čega je s IX. korpusom premješten u Lorenu u sastav 19. armije.

Poslije rata[uredi | uredi kôd]

Nakon potpisivanja primirja Oetinger upravlja povlačenjem svoga IX. korpusa natrag u Njemačku. U siječnju 1919. na vlastiti zahtjev je umirovljen. Nakon umirovljenja, u listopadu 1919., dobio je počasni čin generala pješaštva.

Horst von Oetinger preminuo je 27. rujna 1928. godine u 71. godini života u Baden-Badenu.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

(eng.) Horst von Oetinger na stranici Prussianmachine.com
(njem.) Horst von Oetinger na stranici Deutschland14-18.de