Hrvatska pučka napredna stranka

Izvor: Wikipedija
Hrvatska pučka napredna stranka
Osnovana 1906.
Raspuštena 1910.
Nasljednica Hrvatska samostalna stranka
Sjedište Zagreb
Država djelovanja Hrvatska
Ideologija Kozervativni liberalizam
Populizam
Politički položaj Centar

Hrvatska pučka napredna stranka bila je politička stranka u Hrvatskoj od 1906. do 1910. Zajedno s Hrvatskom naprednom strankom (1904. – 1916.) i Hrvatskom samostalnom strankom (1910. – 1918.), bila je jednim od izvorišta od kojih je nastala Napredna demokratska stranka.

Nastala je 4. lipnja 1906. na glavnoj skupštini Hrvatske napredne stranke u Zagrebu, na kojoj se odlučilo ujediniti Hrvatske napredne stranke i Hrvatsku demokratsku stranku u Dalmaciji u Hrvatsku pučku naprednu stranku. Glasilom ove stranke je bio zagrebački Pokret, a list Sloboda, koji je bio glasilom Smodlakinog HDS-a postao je neovisnim.

Od poznatih političara koji su bili izbornim kandidatom ove stranke, valja spomenuti Jurja Bijankinija, koji je za izbore za Carevinsko vijeće 1911. bio zajedničkim kandidatom Hrvatske stranke i HPNS-a u izbornom kotaru dubrovačko-neretvanskom. Postigao je uvjerljivu pobjedu na otoku Korčuli.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Vela LukaArhivirana inačica izvorne stranice od 9. svibnja 2008. (Wayback Machine) Djelatnost političkih stranaka - Vela Luka od druge polovice XIX. stoljeća do I. svjetskog rata, pristupljeno 10. veljače 2011.