Međugranska obavještajna služba

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s ISI)
ISI
Međugranska obavještajna služba
Država: Pakistan
Ustrojena: 1. siječnja 1948.
Sjedište: Islamabad
Ravnatelj: Asim Munir
Proračun: povjerljivo
Zaposleni: 10 000/povjerljivo

Međugranska obavještajna služba (urdu: بین الخدماتی استخبارات‎, eng.: Inter-Services Intelligence, ISI) je obavještajna služba Pakistana. ISI je operativno odgovoran za prikupljanje, obradu i analizu podataka o nacionalnoj sigurnosti iz cijelog svijeta. Kao jedan od glavnih članova pakistanske obavještajne zajednice, ISI je prvenstveno usmjeren na pružanje obavještajnih podataka za vladu Pakistana. Na čelu ISI-ja je glavni ravnatelj.

ISI se sastoji od časnika koji dolaze iz sve tri grane Oružanih snaga Pakistana: vojske, ratnog zrakoplovstva i ratne mornarice i otuda i ime Međugranska obavještajna služba. Međutim, ISI također zapošljava mnoge civile. Od 1971. na čelu ISI-a je ravnatelj u činu general pukovnika Pakistanske vojske, kojeg imenuje premijer na preporuku načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga, koji preporučuje tri službenika za taj posao. Od 1. listopada 2018. godine na čelu ISI-a je glavni ravnatelj general-pukovnik Asim Munir. Glavni ravnatelj odgovara izravno premijeru i načelniku Glavnog stožera.

ISI je stekao međunarodnu prepoznatljivost i ugled 1980-ih kada je podupirao afganistanske mudžahedine protiv Sovjetskog Saveza tijekom Sovjetsko-afganistanskog rata u tadašnjoj Demokratskoj Republici Afganistan. Tijekom rata, ISI je blisko surađivao s američkom CIA-om na obuci i financiranju mudžahedina američkim, pakistanskim i saudijskim sredstvima. Nakon pada Sovjetskog Saveza, ISI je pružio stratešku potporu i obavještajne podatke afganistanskim talibanima i Al-Kaidi protiv Sjevernog saveza tijekom afganistanskog građanskog rata 1990-ih.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Međugranska obavještajna služba je osnovana 1948. godine od strane general-bojnika Roberta Cawthomea. Robert Cawthome je rođen u Australiji i bio je general bojnik u Britanskoj indijskoj vojsci u britanskoj Indiji. Nakon neovisnosti Pakistana i Indije, preselio se u Pakistan i pridružio se novoformiranoj vojsci u Pakistanu. Formirao je Pakistanski vojni zbor veze i služio je kao zamjenik načelnika Glavnog stožera u vojsci.

Cawthome je 1948. osnovao Međugransku obavještajnu službu zajedno sa Syedom Shahidom Hamidom nakon Indijsko-pakistanskog rata 1948. godine koji je otkrio slabosti u prikupljanju obavještajnih podataka između Pakistanske vojske, Ratnog zrakoplovstva, Ratne mornarice, Obavještajnog ureda i Obrambene obavještajne službe. Od tuda i ime nove obavještajne službe koja je trebala služiti kao poveznica između različitih grana Oružanih snaga i njihovih obavještajnih službi. Ustroj službe je njegovo djelo. Promaknut je u čin general-bojnika s dvije zvjezdice u pakistanskoj vojsci. Godine 1950. postao je drugi generalni ravnatelj ISI-ja nakon Syeda Shahida Hamida. Naslijedio ga je Riaz Hussain 1959. Nakon umirovljenja, Cawthome se vratio u Ujedinjeno Kraljevstvo i živio tamo do svoje smrti. Cawthome je do danas najduže bio na položaju glavnog ravnatelja ISI-ja, služeći na tom položaju devet godina.

ISI je najznačajnija i najveća obavještajna služba u Pakistanu. Osnovna uloga ISI-ja je objedinjavanje i procjena obavještajnih podataka za više vladine i vojne dužnosnike. Obavještajni agenti su civili i vojni dužnosnici koji zajedno rade na pitanjima nacionalne sigurnosti. Na čelu ISI-a je general pukovnik Pakistanske vojske, kojeg imenuje premijer na preporuku načelnika stožera vojske.

Ustroj[uredi | uredi kôd]

Na čelu ISI-a je gčavni ravnatelj, koji je u činu general pukovnika u Pakistanskoj vojsci. Tri zamjenika ravnatelja vode tri krila ISI-ja:

  • Unutarnje krilo - odgovorno za domaće obavještajno djelovanje, domaću protuobavještajno djelovanje, protušpijunažu i borbu protiv terorizma.
  • Vanjsko krilo - odgovorno za vanjsku obavještajnu djelatnost, vanjsku protuobavještajnu djelatnost i špijunažu.
  • Krilo za vanjske odnose - zaduženo za diplomatske obavještajne poslove i diplomatske odnose

Odjeli[uredi | uredi kôd]

  • Odjel za tajno djelovanje - odgovoran je za paravojne i tajne operacije, kao i za posebne aktivnosti. Njihova uloga je slična Odjelu za posebne aktivnosti CIA-e, a nekolicina policajaca je obučena od strane CIA-e SAD-a i djeluje od 1960-ih.
  • Zajednički obavještajni odjel X - koordinira sve ostale odjele u ISI-ju. Informacije prikupljene od drugih odjela šalju se u odjel X koji priprema i obrađuje informacije i iz kojih priprema izvješća
  • Zajednički obavještajni ured - odgovoran za prikupljanje antidržavnih obavještajnih podataka i lažnih droga, lažne valute
  • Zajednički protuaobavještajni ured - usmjeren na indijsku obavještajnu službu, RAW
  • Zajednički obavještajni odjel Sjever - isključivo odgovoran za regiju Jammu i Kašmir i Sjeverna područja.
  • Zajednički raznovrsni obavještajni odjel - odgovoran za špijunažu, uključujući i ofenzivne obavještajne operacije, u drugim zemljama.
  • Zajednički obavještajni signalni ured - prikuplja obavještajne podatke duž indijsko-pakistanske granice. Ured ELINT, COMINT i SIGINT koji je zadužen za preusmjeravanje napada iz stranih elektromagnetskih zračenja koja ne komuniciraju, a koja potječu od drugih nuklearnih detonacija ili radioaktivnih izvora.
  • Zajednički tehnički obavještajni odjel - bavi se razvojem znanosti i tehnologije kako bi se unaprijedilo prikupljanje obavještajnih podataka u Pakistanu. Uprava je zadužena za poduzimanje koraka protiv napada elektroničkim ratom u Pakistanu. Bez ikakve iznimke, službenici iz ovih odjela prijavljuju se kao inženjerijski časnici i vojni znanstvenici koji se bave vojnim promicanjem znanosti i tehnologije. Postoje i odvojeni eksplozivi i dijelovi kemijskog i biološkog ratovanja.
  • SS uprava - sastoji se od službenika iz grupe za posebnu službu [SSG]. Ona prati aktivnosti terorističkih skupina koje djeluju protiv države Pakistan. SS uprava usporediva je s onom koju provodi Nacionalni istražni zavod FBI-ja (National Bureau of Investigation - FBI) i odgovoran je za specijalne operacije protiv terorista.
  • Unutarnji politički odjel - pratio je financijsko financiranje desničarske sfere političkih znanosti protiv lijevih političkih krugova.

Ravnatelji[uredi | uredi kôd]

Ravnatelj Razdoblje
Syed Shahid Hamid 1948.1950.
Robert Cawthome 1950.1959.
Riaz Hussain 1959.1966.
Mohammad Akbar Khan 1966.1971.
Ghulam Jilani Khan 1971.1977.
Muhammad Riaz 1977.1979.
Akhtar Abdur Rahman 1979.1987.
Hameed Gul 1987.1989.
Shamsur Rahman Kallu 1989.1990.
Asad Durrani 1990.1992.
Javed Nasir 1992.1993.
Javed Ashraf Qazi 1993.1995.
Javed Ashraf Qazi 1993.1995.
Naseem Rana 1995.1998.
Ziauddin Butt 1998.1999.
Mahmud Ahmed 1999.2001.
Ehsan ul Haq 2001.2004.
Ashfaq Parvez Kayani 2004.2007.
Ahmad Shuja Pasha 2008.2012.
Zaheerul Islam 2012.2014.
Rizwan Akhtar 2014.2016.
Naveed Mukhtar 2016.2018.
Asim Munir 2018. -

Poveznice[uredi | uredi kôd]

  • RAW, indijska obavještajna služba
  • CIA, američka obavještajna služba
  • BND, njemačka obavještajna služba
  • DGSE, francuska obavještajna služba
  • MI6, britanska obavještajna služba
  • Mossad, izraelska obavještajna služba
  • SOA, hrvatska sigurnosno-obavještajna služba
  • SVR, ruska obavještajna služba

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]