Ivan Zafranović

Izvor: Wikipedija
Ivan Zafranović

Rođen 1973.
Zagreb
Borilačka vještina Aikido
Škola Iwama Ryu
Aikikai
Učitelj(i) Paolo Corallini
Daniel Toutain
Rang majstorstva 6. Dan Iwama Ryu
5. Dan Aikikai
Mrežna stranica Aikido klub Izvor Zagreb

Ivan Zafranović (Zagreb, 1973.), hrvatski slikar, grafičar i majstor borilačkih vještina. Nositelj je 6. Dana u Iwama Ryu, 5. Dana u Aikikaiju. Sin je redatelja i scenariste Lordana Zafranovića.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Ivan Zafranović je rođen 1973. u Zagrebu. Godine 1994. započinje vježbati aikido. Krajem 1998. godine upoznaje Paola Corallinija i posvećuje se učenju aikida kakav je podučavao Morihiro Saito u Iwami. Sljedeće godine u Rimu upoznaje Morihira Saita. Godine 1999. osniva prvi klub Iwama Ryua u Hrvatskoj i postaje predstavnik Morihira Saita u Hrvatskoj. Danas nosi zvanje 6. Dan Iwama Ryu i 5. Dan Aikikai. Pokretač je Iwama Ryua u Bosni i Hercegovini i Sloveniji za koje je zadužen kao koordinator i instruktor za polaganja.

Jedan je od osnivača Hrvatskog aikido saveza (HAS). Trenutačno obavlja dužnost tehničkog direktora HAS-a i nadgleda kvalitetu aikida, te vodi treninge za instruktore iz cijele Hrvatske.[1] Dugi niz godina blisko surađuje i uči od Daniela Toutaina.

Godine 2019. u okviru 74. japanskog nacionalnog športskog festivala, Ivan Zafranović i Predrag Jukić su bili među jedanaest majstora aikida iz cijelog svijeta koji su demonstrirali aikido pred doshuom Moriteru Ueshibom, poglavarom krovne organizacije Aikikai u Iwami, mjestu rođenja aikida. To je bio prvi put da je Hrvatska imala svoje predstavnike na tako važnom događaju Međunarodne aikido federacije (IAF).[2][3]

Također je aktivan u drugim borilačkim vještinama. Od 2003. intenzivno vježba izraelski borbeni i taktički sustav Krav Maga kojim se koristi izraelska vojska, policija kao i mnoge antiterorističke jedinice diljem svijeta. Do 2010. godine vodio je Krav Maga klub "Zagreb", prvi KM klub u Hrvatskoj, kao instruktor i voditelj kluba. Od 2006. godine, također se aktivno bavi Brazilskom Jiu-jitsom.

Živi u Zagrebu i aikido podučava u centralnom aikido dojo-u "Izvor".

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Ivan Zafranović Sensei. aikido.hr. 5. kolovoza 2017. Pristupljeno 7. svibnja 2016.
  2. Od filma do aikida. playboy.hr. 5. kolovoza 2017. Inačica izvorne stranice arhivirana 9. kolovoza 2020. Pristupljeno 7. svibnja 2016.
  3. Ivan Zafranović & Predrag Jukić - Aikido 74th Japan National Sports Festival (Iwama 2019). Guillaume Erard - Aikido in Japan. 5. kolovoza 2017. Pristupljeno 7. svibnja 2016.

Vanjske povezice[uredi | uredi kôd]