John Hećimović

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s John Hečimović)
John Hećimović

Državljanstvo Kanada
Rođenje 31. ožujka 1984.
Cambridge, Ontario
Visina 1,85 m
Težina 90 kg
Položaj lijevo krilo
hvata/puca D
Karijera 2005.-
Bivši klubovi KHL Medveščaka

John Hećimović (Cambridge, Ontario, Kanada, 31. ožujka 1984.) kanadski je profesionalni hokejaš na ledu hrvatskog podrijetla. Igra na poziciji lijevog krila.

Karijera[uredi | uredi kôd]

Rođen je u Ontariju u obitelji hrvatskih iseljenika iz ličkog mjesta Perušić. Hećimovića su 2003. godine na NHL draftu izabrali Florida Panthersi, od ukupno 1500 igrača među kojima su bili i NHL igrači poput Marca Andrea Fleuryja, Erica Staala, Ryana Getzlafa i Nathana Hortona. U karijeri je igrao u 2. austrijskoj, njemačkoj i švicarskoj ligi, a u sezoni 2008./09. bio je najbolji strijelac nizozemskog prvenstva, gdje je i osvojio naslov prvaka. Ulaskom hrvatskog Medveščaka u prestižnu austrijsku hokejašku ligu (EBEL) Hećimović je potpisao jednogodišnji ugovor s "medvjedima".[1][2] U 26. kolu EBEL-a u Domu sportova KHL Medveščak je svladao drugoplasiranu momčad lige, Black Wingse iz Linza sa 6-4, a Hečimović je zabio nevjerojatan gol u 2. minuti posljednje trećine koji je donio Medveščaku vodstvo s tri gola razlike. Predriblao je gotovo sve protivničke igrače, sam si iskreirao šansu i pogodio kroz vratara Alexa Westlunda.[3] Hećimović se upisao u povijest kao prvi strijelac na klizalištu na Šalati u sklopu EBEL-a, u porazu Medveščaka protiv Villacha (2:3) u tzv. Šalata Winter Classicu 2010.[4] Tijekom protekle sezone za Medveščak je odigrao 60 utakmica, postigao 23 gola i ostvario 26 asistencija, a svega je 49 minuta imao kaznenih minuta. 20. travnja 2010. produžio je vjernost klubu na još dvije godine.[5]

Statistika karijere[uredi | uredi kôd]

Bilješka: OU = odigrane utakmice, G = gol, A = asistencija, Bod = bodovi, +/- = plus/minus, KM = kaznene minute, GV = gol s igračem više, GM = gol s igračem manje, GO = gol odluke

Sezona Klub Liga   Regularna sezona   Doigravanje
OU G A Bod +/- KM GV GM GO OU G A Bod +/- KM GV GM GO
2009./10. KHL Medveščak EBEL 24 9 13 22 4 22 4 0 3

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. John Hečimović u Medveščaku. Inačica izvorne stranice arhivirana 9. listopada 2011. Pristupljeno 9. listopada 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. Kanađanin John Hećimović veliko pojačanje zagrebačkih medvjeda
  3. Medveščak bolji od Linza, Hečimović kao Maradona. Inačica izvorne stranice arhivirana 29. studenoga 2009. Pristupljeno 28. studenoga 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  4. "Pogodak je bio čist"
  5. Prpić i Hečimović produžili vjernost

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi John Hećimović
  • Profil na The Internet Hockey Database
  • Profil na Hrvatski hokejaški portal.net