Joseph Banks

Izvor: Wikipedija
Sir Joseph Banks

Joseph Banks
Rođenje 13. veljače 1743.
London
Smrt 19. lipnja 1820.
Isleworth, London
Polje Botanika, prirodoslovlje
IPNI kr. Standardna autorska kratica Banks može biti korištena za naznačavanje ove osobe u citiranju botaničkog imena.
Portal o životopisima

Sir Joseph Banks (puno ime. Sir Joseph Banks, 1st Baronet, 13. veljače 1743.19. lipnja 1820.) je britanski prirodoslovac, botaničar i pokrovitelj prirodnih znanosti. Sudjelovao je u prvom velikom putovanju Jamesa Cooka (1768. – 1771.) i zaslužan je za upoznavanje europljana s biljkama eukaliptus, akacija, mimoza i posebnog roda biljaka koji je nazvan po njemu Banksia. Banks je jedan od glavnih osnivača britanske organizacije "African Association", čiji je rad posvećen istraživanju Afrike.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Britanski je istraživač, prirodoslovac i dugogodišnji predsjednik Kraljevskog društva, poznat po promicanju znanosti.

Banks se školovao u školi Harrow i koledžu Eton prije nego što je pohađao koledž Christ Church u Oxfordu od 1760. do 1763.; naslijedio je značajno bogatstvo od svog oca 1761. Banks je tada mnogo putovao, skupljajući biljne i prirodoslovne uzorke na putovanjima do Newfoundlanda i Labradora (1766.), oko svijeta s kapetanom Jamesom Cookom (1768.–71.) i na Island (1772.).

Banks je prvi pokazao da su tobolčarski sisavci primitivniji od placentnih sisavaca. U svojstvu počasnog ravnatelja Kraljevskih botaničkih vrtova u Kewu (blizu Londona), poslao je mnoge botaničke sakupljače u razne zemlje. Njegova je kuća postala mjesto susreta za razmjenu ideja. Nakon što je postao predsjednik Kraljevskog društva (1778–1820), poboljšao je položaj znanosti u Britaniji i njegovao međusobnu razmjenu sa znanstvenicima drugih naroda; Međutim, mnogi su ga kolege znanstvenici optuživali da ima pretjerane ovlasti kao predsjednik, pa čak i da je "despotski". Godine 1781. postao je barunet. Red viteza zapovjednika Batha dodijeljen mu je 1795. godine, a dvije godine kasnije primljen je u “Privy Council”.

Banksov herbarij, koji se smatra jednim od najvažnijih postojećih, i njegova knjižnica, velika zbirka radova o prirodoslovlju, sada se nalaze u Britanskom muzeju. Banksov Florilegium, zbirka gravura biljaka koju je sastavio Banks i koja se temelji na crtežima švedskog botaničara Daniela Solandera tijekom Cookova putovanja 1768.–1771., u cijelosti je objavljena tek 1989.

Po Josephu Banksu su nazvani i zemljopisni pojmovi:

U biologiji se rabi kratki oblik Banks kad se citira botaničko ime.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]