Botanika

Izvor: Wikipedija
Botanika
Botanika
Tradicionalna oprema botaničara
Znanstveno polje Biologija
Znanstveno područje Prirodne znanosti
Klasifikacija znanosti u Hrvatskoj

Botanika (grč. botane - biljka, trava) je znanost koja proučava biljke. Zove se i "biologija biljaka". Pokriva široko znanstveno područje, koje uključuje proučavanje: rasta biljaka, razmnožavanja, metabolizma, biljnih bolesti, evolucije biljaka itd. Razvila se u 18. stoljeću.

Znanstvenici koji proučavaju botaniku nazivaju se botaničari.

U raznim svjetskim gradovima nalaze se botanički vrtovi. Njihova uloga je uzgajanje rijetkih i ugroženih vrsta biljaka.

Život biljaka, može se proučavati iz različitih perspektiva, poput molekularne, genetske i biokemijske, zatim imajući u vidu preko stanica, biljnih organa, jedinki, biljnih populacija. Na svakoj od tih razina botaničari se bave klasifikacijom (taksonomija), strukturom (anatomija i morfologija), ili funkcijom (fiziologija) biljnog života. Nekada su u skupinu biljaka, znanstvenici ubrajali i gljive, bakterije i viruse. U moderno vrijeme, više nije tako, ali botaničari često proučavaju i te oblike života.

Botanika je bitna iz mnogo razloga. Biljke su sastavni dio života na Zemlji. Proizvode kisik, hranu, vlakna, gorivo i lijekove. Također, apsorbiraju ugljikov dioksid u procesu fotosinteze. Vjeruje se, da je evolucija biljaka dovela do globalnih promjena atmosfere. Dobro poznavanje biljaka omogućuje: proizvodnju hrane za prehranu stanovništva, razumijevanje temeljnih životnih procesa, proizvodnju lijekova koji se dobivaju od dijelova biljaka i dr.

Područja botanike[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Mrežna mjesta


Nedovršeni članak Botanika koji govori o biljkama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.