Jure Bučević

Izvor: Wikipedija

Jure Bučević (Split, 27. listopada 1980.), hrvatski dirigent, pedagog i violinist.

Životopis[uredi | uredi kôd]

U rodnom Splitu završio je osnovno i srednje glazbeno obrazovanje. Po završetku studija violine radi kao prof. i voditelj orkestra pri Glazbenoj školi Josipa Hatzea. Bio je dugogodišnji član orkestra Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu kao violinist te asistent dirigenta (Ivo Lipanović, Hari Zlodre, Ivan Repušić).

Za obranu diplomskog rada svog drugog studija, ravna Kalmanovom operetom Bajadera u HNK Osijek dok već godinu kasnije ima priliku u Splitu izvesti Gotovčevu operu "Ero s onoga svijeta".

Upravo s tim naslovom stječe titulu magistra muzike, orkestralno dirigiranje - operni smjer.

Uslijedili su brojni nastupi kako opernog tako, baletnog i simfonijskog repertoara.

Usavršavao se kod prof. Uroša Lajovica te prof. Colina Mettersa koji su djelovali na akademijama u Beču i Londonu. Maestro Rico Saccani, učenik Giuseppea Patanea, njegov je dugogodišnji mentor i prijatelj.[nedostaje izvor] Radio je s mnogobrojnim domaćim i stranim ansamblima od kojih se izdvaja Zagrebačka filharmonija, Teatro Lirico di Cagliari, Dubrovački simfonijski Orkestar, Sarajevska filharmonija, Orkestar Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, Orkestar Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, Komorni orkestar HNK Split, Komorni Orkestar Grada Splita (KOGS) čiji je osnivač i umjetnički voditelj te gostovanja na pozornicama Zagreba, Stutgartta, Sarajeva, Madrida.

Osvojio je prvu nagradu na natjecanju orkestara u Zagrebu te nagradu Oskar znanja. Od njegova osnutka sudjeluje kao predsjednik u Umjetničkom vijeću Hrvatskog doma – koncertne dvorane Split.

Godine 2019. preuzima dužnost ravnatelja Opere u HNK Split, a uz to radi i kao jedan od dirigenata matične kuće.[1] Za trajanja njegova mandata zapošljava se nemali broj mladih glazbenika što uvelike pridonosi na kvaliteti samih izvedbi kako simfonijskog tako i opernog repertoara.[nedostaje izvor]

Na festivalu Splitsko ljeto djeluje kao ravnatelj glazbenog dijela programa.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Jure Bučević. HNK Split. Pristupljeno 24. ožujka 2021.