Alfred von Kleist

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Kleist Alfred)
Alfred von Kleist
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 16. studenoga 1857.
Mjesto rođenja Magdeburg, Pruska
Datum smrti 13. svibnja 1921.
Mjesto smrti Brandenburg, Njemačka
Nacionalnost Nijemac
Puno ime Friedrich Wilhelm Viktor
Alfred von Kleist
Supruga Elsbeth Gevers
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1876.1919.
Čin General poručnik
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Ofenziva Gorlice-Tarnow
Bitka na Argesu
Bitka kod Rimnice Sarat
Ofenziva Meuse-Argonne
Vojska Njemačka
Rod vojske kopnena
Zapovijedao 115. pješačka divizija
LVIII. korpus
Odlikovanja Pour le Mérite

Friedrich Wilhelm Viktor Alfred von Kleist (Magdeburg, [[16. studenog]a] 1857.Brandenburg, 13. svibnja 1921.) je bio njemački general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je 115. pješačkom divizijom i LVIII. korpusom na Zapadnom, Istočnom i Rumunjskom bojištu.

Vojna karijera[uredi | uredi kôd]

Alfred von Kleist rođen je 16. studenog 1857. u Magdeburgu. Sin je Augusta von Kleista, inače general bojnika u pruskoj vojsci, i Emmeline von Morstein. U prusku vojsku je stupio 1876. služeći u 1. grenadirskoj pukovniji. Od prosinca te godine služi u 1. pukovniji poljskog topništva, nakon čega od listopada 1878. godine pohađa Školu za topništvo i inženjeriju u Charlottenburgu. Po završetku iste, u rujnu 1880. vraća se na službu u 1. pukovniju poljskog topništva gdje služi iduće tri godine, do lipnja 1883., kada postaje instruktorom u Topničkoj školi u Berlinu. U ožujku 1887. unaprijeđen je u čin poručnika, nakon čega služi u 14. pukovniji poljskog topništva smještenoj u Karlsruheu. Tijekom službe u navedenoj pukovniji u prosincu 1890. dostiže čin satnika, te postaje zapovjednikom bitnice.

U travnju 1901. promaknut je u čin bojnika, a te iste godine premješten je na službu u 69. pukovniju poljskog topništva. U 69. pukovniji služi do travnja 1903. kada postaje zapovjednikom Topničke škole u kojoj je nekada bio instruktor. Navedenu dužnost obnaša do listopada 1909., kada je imenovan zapovjednikom 74. pukovnije poljskog topništva. U međuvremenu je, u rujnu 1907., promaknut u čin potpukovnika. U pukovnika unaprijeđen je u studenom 1910., dok čin general bojnika dostiže u listopadu 1913. godine. Te iste godine u travnju postaje zapovjednikom 6. brigade poljskog topništva na čijem čelu dočekuje i početak Prvog svjetskog rata.

Prvi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Na početku Prvog svjetskog rata 6. brigada poljskog topništva nalazila se u sastavu 1. armije kojom je na Zapadnom bojištu zapovijedao Alexander von Kluck. Šestom brigadom poljskog topništva Kleist je zapovijedao do travnja 1915. kada postaje zapovjednikom novoustrojene 115. pješačke divizije. S navedenom divizijom nalazi se najprije na Zapadnom bojištu gdje sudjeluje u borbama kod Arrasa i na rijeci Aisnei. U srpnju je međutim, divizija premještena na Istočno bojište gdje sudjeluje u ofenzivi Gorlice-Tarnow. U prvoj polovici 1916. Kleist se sa 115. pješačkom divizijom nalazi najprije u sastavu 10., te potom 8. armije.

U studenom 1916. Kleist je sa 115. pješačkom divizijom premješten na Rumunjsko bojište. Na navedenom bojištu početkom prosinca sudjeluje u Bitci na Argesu nakon čega divizija ulazi u Bukurešt. Krajem prosinca divizija sudjeluje u Bitci kod Rimnicu Sarata nakon čega se bojište stabiliziralo na rijeci Seret. U studenom 1917. Kleist je promaknut u čin general poručnika, a tri mjeseca poslije, u veljači 1918., postaje zapovjednikom LVIII. korpusa kojim je do tada zapovijedao Egon von Schmettow. Navedenim korpusom koji se nalazio na Zapadnom bojištu zapovijeda tijekom ofenzive Meuse-Argonne u kojoj uspijeva zaustaviti prodor francuskih snaga. Pred sam kraj rata Kleist je 8. listopada 1918. odlikovan ordenom Pour le Mérite.

Poslije rata[uredi | uredi kôd]

Nakon završetka rata Kleist je od siječnja 1919. zapovijedao VI. pričuvnim korpusa. Navedenim korpusom zapovijeda međutim, svega mjesec dana jer u veljači 1919. postaje zapovjednikom IV. korpusa sa sjedištem u Magdeburgu. Četvrtim korpusom zapovijeda do srpnja 1919. kada je stavljen na raspolaganje.

Alfred von Kleist preminuo je 13. svibnja 1921. godine u 64. godini života u Brandenburgu. Od 1894. bio je oženjen s Elsbeth Gevers s kojom je imao jednu kćer.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

(eng.) Alfred von Kleist na stranici Prussianmachine.com
(njem.) Alfred von Kleist na stranici Deutschland14-18.de