Koprolit iz Lloyds Banka

Izvor: Wikipedija
Koprolit iz Lloyds Banksa
nepoznatog autora, 9. st.
feces
Jorvik Viking Centre, York
Portal: Likovna umjetnost

Koprolit iz Lloyds Banka je veliki paleofeces, ili uzorak osušenog ljudskog fecesa, koji su otkrili arheolozi iz Yorkške arheološke udruge prilikom iskopa drevnog vikinškog naselja Jórvíka (današnji York) u Engleskoj.

Opis[uredi | uredi kôd]

Koprolit je otkriven 1972. u ostatcima drevnog vikinškog naselja iznad kojeg je planirana gradnja mjesnog ogranka Lloyds Banke i do danas je najveći pronađeni primjerak fosiliziranog ljudskog fecesa,[1] duljine 20 centimetara i širine 5 centimetara. Analizom stolice utvrđeno je da se ishrana vlasnika sastojala uglavnom od mesa i žitarica, dok je prisutnost jajašaca probavnog nametnika ukazala na učestalost parazitskih bolesti toga vremena. 1991. godine, član Yorkške arheološke udruge i palekoprolog vnar dr Andrew Jones opisao je ovo otkriće i njegovo značenje kao "Najuzbudljiviji primjerak fecesa ikad viđen... Na svoj je način nezamjenjiv, kao i dragulji u britanskoj kruni.".[2] Slojevi koji su oblagali feces bili su vlažni i tresetasti, a osim fecesa očuvali su i tekstil i drvo.[3]

Muzejski izložak[uredi | uredi kôd]

Uzorak je izložen u Arheološkom centru, prostoru namijenjenom javnoj edukaciji kojeg vodi Yorkška arheološka udruga.[4] Godine 2003. uzorak se razbio u tri dijela padom za vrijeme izložbe, te su poduzeti pokušaji rekonstrukcije.[4] Koprolit je od 2008. izložen u Jorvik Viking Centru.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Brewer, Kirstie. 12. svibnja 2016. Paleoscatologists dig up stools 'as precious as the crown jewels'. The Guardian. Guardian News & Media Ltd. Pristupljeno 26. travnja 2020.
  2. Horwitz, Tony. 9. rujna 1991. Endangered Feces: Paleo-Scatologist Plumbs Old Privies --- It May Not Be the Lost Ark, But Then, Andrew Isn't Exactly Indiana Jones. Wall Street Journal. str. A1
  3. Coppergate Dig. JORVIK Viking Centre (engleski). Pristupljeno 26. travnja 2020.
  4. a b Simon Jeffery. 6. lipnja 2003. Museum's broken treasure not just any old shit. The Guardian. Pristupljeno 5. veljače 2013.


Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]