Ljubomir Vračarević

Izvor: Wikipedija
Ljubomir Vračarević

Rođen 6. svibnja 1947.
Varaždin
Preminuo 18. studenog 2013.
Beograd
Borilačka vještina Aikido
Ju-jutsu
Kinami-ryu aiki-jujutsu
Rukopasni boj
Judo
Škola Realni aikido
Rang majstorstva 10. Dan (aikido)
8. Dan (ju-jutsu)
8. Dan (kinami-ryu aiki-jujutsu)
1. Dan (rukopasni boj)
1. Dan (judo)

Ljubomir Vračarević (srp.: Љубомир Врачаревић; Varaždin 6. svibnja 1947.Beograd, 18. studenog 2013.), srbijanski majstor borilačkih vještina. Nositelj je 10. Dana u aikidu, 8. Dana u ju-jutsu, 8. Dana u kinami-ryu aiki-jujutsu, 1. Dana u rukopasnom boju i 1. Dana u judo-u. Osnivač je škole Realni aikido.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Ljubomir Vračarević
Pokop Ljubomira Vračarevića, Beograd 2013.

Ljubomir zvani Ljuba Vračarević je rođen u Varaždinu 1947. godine. Kada je Europa krajem 1960-ih otkrila aikido, Ljubomir Vračarević je bio među prvima koji ga počeli izučavati. Tijekom prvog usavršavanja u Japanu, 1978. godine, Vračarević boravi u Hombu dojo-u, kod doshu-a Kisshomaru Ueshibe. Vračarevic tada teži svome stilu rada, primjerenom njegovoj konstituciji, mentalitetu i tradiciji kojoj on pripada. Rad s vojnim i policijskim postrojbama tokom 1970-ih podstakao ga je da počne da usavršava na svoj način aikido, iz kojeg će nastati ono što se danas naziva Realni aikido.

Drugi boravak u Tokiju, 1993. godine u Yoshinkanu – školi Goze Shiode, potvrdio je Vračareviću ispravnost njegovog razmišljanja. lako je vježbao svoj "tvrdi" stil, na kraju boravka je doživio izuzetne počasti – susret sa Shiodom koji je već bio u dubokoj starosti i dobivanje diplome koju je Shioda osobno potpisao.[1]

Međunarodnu reputaciju Vračarević je izgradio obučavajući policijske i vojne postrojbe, te službe osiguranja i tjelohranitelje više državnika. U toku svoje karijere održao je više od 250 seminara širom svijeta. Područje obučavanja kojoj je pridavao veliku pažnju je bio rad s djecom od 5 do 12 godina. Bio je profesor na Visokoj školi za šport u Beogradu, redovan član Ruske akademije znanosti o Zemlji i Internacionalne akademije za nacionalnu sigurnost. Takođe je bio nosilac drugih međunarodnih priznanja: tehnički ravnatelj Ruske asocijacije za Realni aikido, član Euro-Azijskog kyokushinkai komiteta, te počasni član MMA.

Međunarodna akademija za pitanja nacionalne sigurnosti Rusije, dodijelila mu je čin general-lajtant. U SAD-u je 2002. godine izabran za člana United States Martial Arts Hall of Fame. Na ceremoniji u United States Martial Arts Hall of Fame 9. kolovoza 2003. godine Ljubomiru Vračareviću je dodijeljeno najveće zvanje u borilačkim vještinama 10. Dan, kao tvorcu škole Realni aikido.[2]

Umro je u Beogradu, 18. studenog 2013. godine.

Prijepori[uredi | uredi kôd]

Realni aikido je nastao iz aikida, izuzimanjem dobrog dijela tehnika, odbacivanjem oružja kakva su bokken i jo. Iako je i sam Ljubomir Vračarević, dok je vježbao Ueshibin aikido, u svojoj knjizi Aikido iz 1987. godine napisao, da ova oružja služe "da se dobro nauči sinkronizacija sopstvenih pokreta, da se nauči sinkronizacija s pokretima oponenta, da se uvježbaju brza kretanja, pa i da se shvate neki bazični principi aikida", iz nekog razloga je sam sebe kasnije pobio i odbacio boken i jo.

Zbog toga su se kretanje u Realnom aikidu počela poprilično razlikovati od onoga što predstavlja osnovu aikida. Osim toga, u Realni aikido su uključene i ju-jutsu tehnike, što je dovelo do brojnih kontroverzi kada je u pitanju škola, pa i samo njeno ime.

Djela[uredi | uredi kôd]

  • Samoodbrana od noža (Beograd, 1978) (koautor s Branimirom Šegvićem)
  • Aikido (Beograd, 1979)
  • Odbrana od noža: sa osnovnim elementima samoodbrane: aikido-džudo (Beograd, 1983) (koautor s Mihajlom Kurtovićem)
  • Aikido: od početnika do majstora (Beograd, 1987)
  • Lepši pol - jači pol: samoodbrana za žene (Beograd, 1987) (koautor s Mihajlom Kurtovićem)
  • Obučavao sam tjelohranitelje: od Mugabea i Gadafija do carske palate u Tokiju (Beograd, 1995)
  • Realni aikido (Beograd, 2005)

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Ljubomir Vračarević. wcra.rs. 5. kolovoza 2017. Inačica izvorne stranice arhivirana 22. veljače 2014. Pristupljeno 30. prosinca 2020.
  2. Preminuo Ljubomir Vračarević. rtvbn.com. 5. kolovoza 2017. Pristupljeno 30. prosinca 2020.

Vanjske povezice[uredi | uredi kôd]