Pastrvke

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Losos)
Salmonide
Oncorhynchus tshawytscha
Oncorhynchus tshawytscha
Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Actinopterygii
Nadred: Protacanthopterygii
Red: Salmoniformes
Porodica: Salmonidae
Porodice:
Salmonidae

Thaumaturidae

(Vidi tekst)

Lososi (lat. Salmoniformes) su red (taksonomija) riba iz razreda zrakoperki (lat. Actinopterygii). Kako red ima samo jednu porodicu (monotipična porodica), pastrvke Salmonidae,[1] često se nazivi "lososi" koriste i za porodicu, kao i "pastrvke" uz porodicu i za red. Ova skupina obuhvaća cijeli niz u kulinarstvu vrlo cijenjenih vrsta riba. Porodici Thaumaturidae, pripadaju jedino fosilne vrste, od kojih je poznata Thaumaturus furcatus Reuss, 1844

Rasprostranjenost[uredi | uredi kôd]

Ova je skupina prvobitno nastanjivala samo vode sjeverne polutke: Europe, Azije (osim Arapskog poluotoka, Indijskog potkontinenta i jugoistočne Azije), sjevera sjeverne Amerike, Islanda i Grenlanda. Lososi žive ili cijeli život u slatkim vodama, ili se u njima samo mrijeste i legu, da bi potom otišle u najbliže more. Te vrste zatim žive u moru dok ne dosegnu spolnu zrelost. Tada ponovo odlaze na mriješćenje u slatke vode u kojima su se izlegle.

Neke vrste lososa ljudi su iz gospodarskih razloga uveli i u druge dijelove svijeta, između ostalih i zemlje južne polutke s umjerenom klimom, kao što su Novi Zeland, Čile i Argentina.

Osobine[uredi | uredi kôd]

Salmonide (kako se ova skupina često naziva) imaju izduženo tijelo koje je u poprečnom presjeku ovalno. Trbušna peraja im je u sredini tijela. Između samo jedne leđne i repne peraje većina vrsta ima malenu masnu peraju. Kralježnica im ima između 50 i 75 kralježaka a zadnja tri, koji čine repni korijen, savinuta su lučno prema gore. Škrge imaju 7 do 20 škržnih listova smještenih na 4 škržna luka. Imaju dobro razvijenu neprekinutu bočnu prugu. Duljina im se kreće od 12 cm pa do 1,50 m.

Potporodice s rodovima i neke vrste[uredi | uredi kôd]

Trenutno (2013) je na popisu 222 priznate vrste u porodici salmonidae.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Hrvatska opća enciklopedija, Leksikografski zavod "Miroslav Krleža", Zagreb 2006. ISBN 953-6036-38-X
  2. Fish Base 222 Species in Family Salmonidae
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Pastrvke