Luj III. od Chinyja

Izvor: Wikipedija

Grof Luj III. (francuski: Louis; ? — Beograd, 5. kolovoza? 1189.) bio je belgijski plemić, grof Chinyja. Bio je sin grofa Alberta, kojeg je i naslijedio.

Biografija[uredi | uredi kôd]

Nije poznato kada je Luj rođen. Njegovi roditelji su bili grof Albert od Chinyja[1] i grofica Agneza od Bara.[2][3] Luj je naslijedio oca na mjestu grofa Chinyja.

Lujeva supruga bila je neka Sofija, čije je podrijetlo nepoznato. Njihov je sin bio očev nasljednik, grof Luj IV. od Chinyja.

Luj je umro u Beogradu 1189. godine. Nakon Lujeve smrti, Sofija se preudala za Anseaua de Garlandea te su imali jedno dijete, sina Anseaua, koji je bio lord Tournana.[4] Sofijin je treći suprug bio Gauthier d'Yvoix, za kojeg se udala 1201.

Izvori i bilješke[uredi | uredi kôd]

  1. Chronica Albrici Monachi Trium Fontium
  2. Agneza (Agnes)
  3. Kroničar Alberic de Trois-Fontaines je zapisao u svojoj kronici da su "comes Ludovicus, Theodericus de Marleriis, episcopus Arnulphus Virdunensis, domna de Hirges et Ida domna de Asperomonte et mater Rogerii de Walehem" djeca grofa Alberta: "Albertus comes senior Namucensis." Namucensis je pogreška, trebalo bi pisati Cisneiensis.
  4. ANSEAU de Garlande