Maintirano

Koordinate: 18°4′S 44°1′E / 18.067°S 44.017°E / -18.067; 44.017
Izvor: Wikipedija
Maintirano
Koordinate: 18°4′S 44°1′E / 18.067°S 44.017°E / -18.067; 44.017
Država Madagaskar
Provincija Mahajanga
Regija Melaki
Visina 23[1]
Stanovništvo (2005.)
 - Metropolitansko područje 16 000
Vremenska zona DST (UTC+3)
Zemljovid
Maintirano na zemljovidu Madagaskara
Maintirano
Maintirano
Maintirano na zemljovidu Madagaskara

Maintirano, grad na zapadu Madagaskara sa 16 000 stanovnika, upravno središte Regije Melaki i Distrikta Maintirana u Provinciji Mahajangi.

Maintirano na malgaškom znači crna voda ili mrtva voda,[1] a to ime doista i odgovara mjestu jer se ono nalazi usred močvarne lagune na obali Mozambičkog kanala. U gradu su većinsko stanovništvo Sakalave, jedan od malgaških naroda.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Na početku 17. stoljeća do Maintirana su doplovili portugalski moreplovci, ali od njihova boravka ništa nije ostalo. Maintirano se počeo oblikovati kao grad u doba francuske kolonijalne uprave, kad su u mjesto došli živjeti prvi Francuzi početkom 20. stoljeća.

Grad je prometno vrlo izoliran jer je magistrala br. 1 (u izgradnji) od Tsiroanomandidyja nadalje teško prohodna, čak i za terenska vozila u sušnom razdoblju. S lokalne zračne luke nema redovnih linija. Maintirano je vrlo siromašan grad koji posjeduje bolnicu, sud[2] i stalnu meteorološku postaju.[1]

Pored naselja leži masiv Antsingi (70 km istočno prema Morafenobeu), tu je moguće vidjeti formacije neobičnih krških stijena koje Malgaši zovu tsingi (ali nešto manje od onih u Rezervatu prirode Tsingyju de Bemarahi). Odmah pored grada kraj sela Amberenija nalazi se jezero Bemamba, 50 km² veliki rezervat ptica močvarica.[1]

Geografska i klimatska obilježja[uredi | uredi kôd]

Maintirano leži u močvarnoj laguni Mozambičkog kanala između ušća dviju rijeka. Južno pored grada svoje ušće ima rijeka Namela na kojoj je i gradska luka, a sjeverno od grada rijeka Manomba.[1] Grad je udaljen 500 km od glavnog grada Antananariva, ali je dionica od 380 km do Tsiroanomandidiyja teško prohodna tako da je ta cesta praktično nerabljiva. Klima je vruća i suha tropska s prosječnom dnevnom temperaturom od preko 30°C.

Gospodarstvo i promet[uredi | uredi kôd]

Do Maintirana treba doći državna magistrala br. 1 preko koje bi grad bio povezan s Antananarivom i ostatkom zemlje, ali ona je dovršena samo do Tsiroanomandidyja. Od grada vodi regionalna cesta 8a prema mjestu Anatsalova i rezervatu prirode Tsingyu de Bemarahi, duga 116 km. Grad ima malu skromnu luku u estuariju rijeke Namele, do koje mogu doći samo brodovi manje tonaže. Posjeduje i malu zračnu luku (IATA: MXT ICAO: FMMO)[3] iz koje nema redovnih linija, već se leti jedino po narudžbi.

Većina stanovnika (55%) bavi se ribarstvom, a 34% poljoprivredom. Najviše se uzgajaju banane, kukuruz, krumpir i riža. U industriji radi 0.8%, a u upravi i uslužnom sektoru zaposleno je 10.2% stanovnika.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c d e Localités Maintirano (PDF) (francuski). Dilag-tours. Pristupljeno 2. prosinca 2015.
  2. a b ILO census data. Cornell University. 2002. Pristupljeno 2. prosinca 2015.
  3. Maintirano Airport, Maintirano, Madagascar

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]