Mark Zuckerberg

Izvor: Wikipedija
Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg
Rodno ime Mark Elliot Zuckerberg
Rođenje 14. svibnja, 1984., White Plains, New York
Prebivalište Palo Alto, Kalifornija
Nacionalnost Amerikanac
Državljanstvo američko
Poznat(a) po osnivač socijalne internetske stranice Facebooka i Facemasha
Obrazovanje sveučilišno (Harvard)
Zanimanje programer, vlasnik tvrtke
Godine rada 2003. – danas
Bogatstvo Rast74,1 milijarda dolara (ožujak 2018.)
Vjera ateist
Partner Dustin Moskovitz
Portal o životopisima

Mark Elliot Zuckerberg (White Plains, New York, 14. svibnja 1984.) je američki računalni programer, vlasnik-direktor i glavni kreator najveće socijalno društvene internetske stranice Facebooka koja je osnovana kao privatno poduzeće 2004. godine.

Američki magazin Time uvrstio je Marka u najutjecajnije ljude u svijetu 2008. godine te je uvršten u kategoriju znanstvenici i mislioci i to na visoko 52. mjesto od 101.

Facebook i slava[uredi | uredi kôd]

Zuckerberg, inače student Harvarda, sa svojim je cimerom Dustinom Moskovitzem 4. veljače 2003. u svojoj sobi na sveučilištu osmislio društvenu stranicu kojoj je namjena bila da se već međusobno stečeni prijatelji druže, dopisuju i razmjenjuju slike.

Ne znajući kako će im Facebook jednoga dana donijeti slavu i bogatstvo lansirali su ga na internet i u samo par dana stranica je brojila preko 50.000 ljudi.

Mark je kasnije kazao kako mu je ideja došla nakon što je uređivao dnevnike i uvrštavao slike u njih a zvali su se Facebook. Kada je stekao slavu i obogatio se preselio se u Palo Alto u Kaliforniju.

2006. uvrstio je u Facebook aplikaciju News Feed u kojima su osobe mogle vidjeti što im prijatelji u svakom trenutku rade što je izazvalo velike kritike na Zuckebergov račun.

Do danas Facebook ima više od 2 milijarde (2.000.000.000) aktivnih korisnika iz svih zemalja svijeta.

Zuckeberg je došao na Forbesovu listu najbogatijih Amerikanaca smjestivši se na 321. mjesto i time je postao najmlađom osobom ikada koja je dospjela među prvih 400 na Forbesovoj listi.

Akvizicije[uredi | uredi kôd]

Microsoft[uredi | uredi kôd]

Godine 2004. Facebook Inc. je prodao 1,6% dionica računalnoj tvrtci Microsoft za nevjerojatnih 240 milijuna dolara, a pritom odbili ponudu Googlea. Prema analizama stručnjaka vjeruje se da Facebook vrijedi oko 33 milijardi dolara.[1]

Instagram[uredi | uredi kôd]

Dana 12. travnja 2012. Facebook je kupio Instagram za cijenu od milijardu američkih dolara.[2]

WhatsApp[uredi | uredi kôd]

Dana 19. veljače 2014. Facebook kupuje mobilnu aplikaciju WhatsApp za razmjenu poruka, fotografija i videozapisa putem mobilnog interneta pametnim telefonima za 19 milijardi američkih dolara.[3]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]