Marko Milanović Litre

Izvor: Wikipedija
Marko Milanović Litre
Zastupnik u Hrvatskom saboru
trenutačno
u službi od
22. srpnja. 2020.
Rođenje 26. siječnja 1988., Zagreb, Hrvatska
Politička stranka Hrvatski suverenisti
Hrvatska konzervativna stranka

Marko Milanović Litre (Zagreb, 26. siječnja 1988.), hrvatski političar, saborski zastupnik Hrvatskih suverenista, član predsjedništva Hrvatske konzervativne stranke, glavni tajnik Hrvatskog boćarskog kluba Oluja.[1]

Životopis[uredi | uredi kôd]

Marko Milanović Litre je najmlađi od troje sinova Marija i Ljiljane. Odrastao je u Zagrebu gdje je završio osnovnu školu Ante Kovačića, opću gimnaziju i Visoku školu tržišnih komunikacija "Agora".[2]

Politička karijera[uredi | uredi kôd]

Pri kraju srednjoškolskog obrazovanja uz privolu roditelja, kao maloljetnik, počinje politički djelovati unutar Hrvatske stranke prava na lokalnoj razini u Gradskoj četvrti Stenjevec. Nakon nekoliko godina napušta HSP i priključuje se Hrvatskoj stranci prava dr. Ante Starčević s kojom je izabran u gradsku organizaciju stranke, te postaje tajnik, a kasnije i predsjednik podružnice Stenjevec.

Jedan je od osnivača Hrvatske konzervativne stranke i Hrvatskih suverenista, kao i autor vizualnih identiteta stranaka.

Na lokalnim izborima 2017. godine kao kandidat Hrvatske konzervativne stranke izabran je u vijeće Gradske četvrti Stenjevec.

Na parlamentarnim izborima 2020. godine postaje zastupnik u Hrvatskom saboru kao zamjena za europarlamentarnu zastupnicu Ružu Tomašić, s osvojenih 19 preferencijalnih glasova.[3]

Član je saborskog Odbora za međuparlamentarnu suradnju; Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu; Odbora za obitelj, mlade i sport, te zamjenik člana Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj dimenziji Srednjoeuropske inicijative.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Iscurile imovinske kartice zastupnika Hrvatskih suverenista: Tisuće kvadrata oranica i vinograda u obitelji Sačić, Milanović Litre uz imovinu navodi da je tajnik boćarskog kluba. tportal.hr. Pristupljeno 22. prosinca 2020.
  2. O meni. Marko Milanović Litre. Pristupljeno 22. prosinca 2020.
  3. Tomašić je pobijedila Pauletića, u Sabor ide tip koji je na izborima skupio 19 glasova. Telegram.hr. Pristupljeno 22. prosinca 2020.