Matematička zagonetka

Izvor: Wikipedija
Pytagoras' Classical Problem, problem Sama Loyda.

Matematička zagonetka (ili "mozgalica") je zagonetka zasnovana na matematičkim pravilima. Matematička pravila su najčešće iz oblasti teorije brojeva ili geometrije.

Namijenjene su prvenstveno za jednog igrača, koji na osnovu datih uvjeta treba riješiti zagonetku. Matematičke zagonetke se ne mogu rješavati bez poznavanja matematike, za razliku od matematičkih igara, kod kojih to nije nužno.

Poznati izumitelji takvih igara bili su Henry Dudeney[1] i Sam Loyd. Martin Gardner je također poznat po mnogim novim igrama koje je izumio i objavio.[2] Većina zadataka se objavljuje u obliku neke zanimljive priče ili anegdote, da se izbjegne suhoparna matematička terminologija.

Veliki broj novina i časopisa s enigmatikom redovito, pored križaljki, objavljuje matematičke zagonetke za zabavu svojih čitatelja. Matematičke zagonetke se u velikom broju mogu naći i interaktivno igrati na Internetu.

Vrste zagonetaka[uredi | uredi kôd]

Sudoku

Matematičke zagonetke se mogu podijeliti na osnovu oblasti matematike za koju su vezane. Ova podjela nije striktna, jer se neke zagonetke mogu svrstati u više kategorija.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]