Michael Laitman

Izvor: Wikipedija
Michael Laitman

Michael Laitman (Vitebsk (Bjelorusija), 31. kolovoza 1946.), kabalist, profesor ontologije i teorije znanja, osnivač i predsjednik Instituta za poučavanje i istraživanje Kabale “Bnei Baruch”, i Istraživačkog instituta Ashlag (ARI), neprofitne organizacije za istraživanje i didaktičke aktivnosti u polju Kabale. Laitman je učenik i osobni asistent Rabina Baruch Ashlaga, sina Rabina Yehude Ashlaga, autora Sulam (dosl., ljestve) komentara na Zohar.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Magistrirao je biokibernetiku na Politehničkom Sveučilištu u Sankt Peterburgu, a doktorirao filozofiju na Ruskoj akademiji znanosti u Moskvi.

Od 1970. radi na Lenjingradskom Politehničkom institutu na područjima istraživanja regulacije krvotoka u srcu i mozgu. Nakon zatvaranja instituta radi u Selvastopolju na Vojnomedicinskoj akademiji na području “svemirske medicine”.

1974. godine seli u Izrael, gdje radi u Vojnom zrakoplovstvu, na provjeri elektroničkih uređaja za navigaciju F-16 bombardera.

1976. počinje studirati i istraživati Kabalu.

1979. godine, tražeći nove pravce u Kabali, nailazi na kabalista rabina Barucha Shalom HaLevi Ashlaga (1906-1991), prvorođenog sina i nasljednika kabalista rabina Yehude Leiba HaLevi Ashlaga (1884-1954), znanog kao Baal HaSulam zbog svojega Sulam (ljestve)- komentara na Knjigu Zohar. Michael Laitman bio je toliko impresioniran Baruch Ashlagom, da mu je postao najbliži učenik i osobni pomoćnik, provodeći većinu svojega vremena u društvu svog poštovanog mentora i upijajući znanja koliko god je to mogao.

Danas Laitmana smatraju jednim od najvećih autoriteta za Kabalu. Autor je 30-ak knjiga koje su prevedene na deset jezika. Njegove se lekcije uživo emitiraju svakodnevno na Internetu.

Posljednjih godina, postao je traženi predavač u akademskim krugovima Sjedinjenih Američkih Država i Europe.

Rekli su o njemu:[uredi | uredi kôd]

dr. Fred Alan Wolf, autor 11 knjiga među kojima je The Yoga of Time Travel (Joga putovanja kroz vrijeme) i Matter into Feeling: a New Alchemy of Science, Spirit and Mind into Matter (Materija u osjećaje: nova alkemija znanosti, duha i uma u materiju):

"Stvarno ste vrhunski majstor. Volio bih sjediti pred vašim nogama i dugo učiti."[1]

mr. Jeffery Satinover, s Odsjeka za fiziku Sveučilišta u Nici, Francuska, autor 7 knjiga o kvantnoj fizici i psihijatriji, uključujući Quantum Brain (Kvantni Mozak) i Cracking the Bible Code (Dekodiranje Biblijskog koda):

"Izlazak Kabale iz tajnosti u izvornom obliku povijesno je značajan i uistinu frapantan. Imao sam veliku privilegiju i čast osobno upoznati Rav Michael Laitmana... Dr. Laitman ovoj drevnoj disciplini donosi toplo srce, duboka učenja i iskustvo, kao i temeljito razumijevanje modernih načela empirizma. Veliki su umovi kroz stoljeća nalazili u izvornoj Kabali (moram upozoriti - za razliku od njezinih brojnih površnih varijanti), izvor ne-sektaškog, humanog i duhovnog vodstva."[2]

prof. Daniel Matt, jedan od vodećih svjetskih istraživača u Kabali, profesor židovske duhovnosti na Teološkoj uniji Berkley Sveučilišta u Kaliforniji, predavač na Sveučilištu Stanford, te Hebrejskom Sveučilištu u Jeruzalemu; objavio je šest knjiga, uključujući Zohar: The Book of Enlightment (Zohar: knjiga prosvjetljenja), Essential Kabbalah (Esencijalna Kabala),i God and Big Bang (Bog i Veliki prasak); trenutno radi na prvom komentiranom prijevodu Knjige Zohar na engleski jezik:

"Rav Michael Laitman jedinstvena je i fascinantna osoba: talentirani znanstvenik koji je oblikovao svrhovitu sintezu znanosti i Kabale."[3]

Arthur Goldwag, autor The Belifnet Guide to Kabbalah (Belifnetov vodič za Kabalu):

"Ovdje nema lažnih crvenih vrpci, nema lakovjernih obećanja o uspjesima u materijalnom svijetu. Umjesto toga, Rav Laitman nas poziva da transformiramo sebe - i svijet - kroz izazovan, često bolan rad kroz Kabalu"[4]

prof. Ervin Laszlo, voditelj Svjetskog vijeća mudrosti (World Wisdom Council), osnivač Budimpeštanskog kluba, jedan od prvih predstavnika na polju sistemske filozofije i opće teorije evolucije; izdao gotovo 70 knjiga prevedenih na 18 jezika; predavao na brojnim sveučilištima u SAD i Europi:

"U vrijeme kritičnih izbora za našu budućnost na ovom planetu, drevna mudrost Kabale posjeduje obnovljenu bitnost i korisnost. Mudrost sadržana u klasičnim spisima (Biblija) mora se iznijeti na otvoreno kako bi iznijela probleme s kojima se susrećemo i pokazala koje su nam mogućnosti otvorene, a ta se poruka mora omogućiti svim ljudima, u Izraelu i cijelom svijetu. Rav Michael Laitman kvalificiran je kao nitko drugi za ovaj sudbonosni izazov, kroz kojeg ispunjava svoju povijesnu misiju."[5]

dr. Tamar Frankiel, autor knjige The Gift of Kabbalah: Discovering the Secrets of Heaven, Renewing Your Life on Earth (Dar Kabale: otkrivanje tajni nebesa, obnavljajući svoj život na Zemlji):

"dr. Laitman objašnjava kako je Kabala, shvaćena ispravno, znanost duhovne mudrosti koja transformira naše želje kako bismo mogli donijeti dobrobit cjelokupnoj kreaciji.[4]

Knjige:[uredi | uredi kôd]

  • Attaining the Worlds Beyond (HTML)
  • A Guide to the Hidden Wisdom of Kabbalah (HTML)
  • Kabbalah, Science and the Meaning of Life (PDF | Word | HTML)
  • Introduction to the Book of Zohar: Volume 1 — The Science of Kabbalah (Pticha) (HTML)
  • Introduction to the Book of Zohar: Volume 2 — Introduction to the Book of Zohar (PDF | Word | HTML)
  • The Kabbalah Experience (HTML)
  • Kabbalah for Beginners (HTML)
  • Basic Concepts in Kabbalah (PDF | Word | HTML)
  • The Path of Kabbalah (HTML)

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. iz filma "Ups and downs in San Francisco"
  2. iz recenzije za knjigu "Kabbalah, science and the meaning of life"
  3. iz recenzije za knjigu "Kabbalah Revealed"
  4. a b iz recenzije za knjigu "Awakening to Kabbalah"
  5. iz predgovora knjige "Kabbalah Revealed"

Literatura[uredi | uredi kôd]

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]