Minoru Hirai

Izvor: Wikipedija
Minoru Hirai
平井 稔

Rođen ožujak 1903.
Preminuo 16. listopada 1998.
Borilačka vještina Aikido
Škola Korindo aikido
Učitelj(i) Morihei Ueshiba

Minoru Hirai (平井 稔 ; ožujak 1903.16. listopada 1998.), japanski majstor borilačkih vještina. Izravni je učenik Moriheija Ueshibe. Osnivač je škole Korindo aikido.[1][2]

Životopis[uredi | uredi kôd]

Minoru Hirai je u mladosti je vježbao mnoge škole borilačkih vještina, uključujući Togin-ryu, Okumura Nito-ryu, Takenouchi-ryu, Kito-ryu i Suburi-ryu. Do 1938. godine postao je majstor u iaidu i džiju-džicu, te je osnovao svoj dođo, Kogado dođo u Okayami.

Godine 1938. u Okayami upoznaje Moriheija Ueshibu, koji mu je tom prilikom ispričao o svojoj novoj borilačkoj vještini Aiki-Budo (prethodni naziv za aikido). Pozvao ga u svoj dođo u Tokio, što je Hirai poslušao te započeo vježbati u Kobukan dođou (današnji Hombu dođo). Hirai je u Aiki-Budovim kružnim pokretima pronašao sličnosti sa svojom školom džiju-džicu, koju je još uvijek razvijao.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata, Hirai je bio šef odjela za džiju-džicu u Vojnoj policijskoj školi japanske vojske, te je imao je značajnu ulogu u razvoju novih tehnika uhićenja koju danas koristi vojna policija.

Godine 1942. Morihei Ueshiba imenuje ga za direktora općih poslova Kobukan Dođoa. Imao je značajnu ulogu u stvaranju izraza "aikido".

U listopadu 1945. Hirai je osnovao Korindo dođo u Shizuoki, a u rujnu 1953. godine otvoren je Korindo dođo u Tokiju.

Umro je 1998. godine.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. History of Aikido (PDF). Inačica izvorne stranice (PDF) arhivirana 16. studenoga 2010. Pristupljeno 18. studenoga 2019.
  2. Minoru Hirai. Inačica izvorne stranice arhivirana 10. prosinca 2019. Pristupljeno 18. studenoga 2019.

Vanjske povezice[uredi | uredi kôd]