Terry Dobson

Izvor: Wikipedija
Terry Dobson

Rođen 9. lipnja 1937.
Preminuo 2. kolovoza 1992.
Borilačka vještina Aikido
Škola Aikikai
Učitelj(i) Morihei Ueshiba
Rang majstorstva 5. Dan

Terry Dobson (rođen kao Walter Norton Dobson III.;[1] Cambridge, 9. lipnja 1937.Inverness, 2. kolovoza 1992.), američki majstor borilačkih vještina. Izravni je učenik Moriheija Ueshibe. Nositelj je 5. Dana u aikidu.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Morihei Ueshiba i Terry Dobson, 1962.

Terry Dobson je rođen u bogatoj obitelji u gradu Cambridge, u američkoj saveznoj državi Massachusetts 1937. godine, a 1940. godine se preselio u New York. Odgojili su ga, majka koja je bila alkoholičara i očuh. Dobson je pohađao školu Buckley, a zatim u akademiju Deerfield. Obje institucije su prestižne privatne škole, gdje je briljirao u američkom nogometu. Nakon što je dobio stipendiju za igranje u Franklin & Marshall, brzo je od toga odustao, pa je ljeti trenirao za New York Giants. Dobson je bio američki marinac koji je održavao helikopter za vrijeme Libanonske krize 1958. godine, a kratko je vrijeme pohađao New York Sveučilište. Godine 1959. otišao je u Japan kako bi pomogao u ruralnom razvoju i predavao engleski jezik.

Tijekom posjeta Tokyu, Dobson je svjedočio demonstraciji u američkoj vojnoj bazi u Yokohami tada malo poznate borilačke vještine aikido. Odmah se zaljubio u vještinu i šest mjeseci kasnije je ušao u Hombu dojo kao uchi-deshi. Kao uchi-deshi vježbao je sve do zaključenja braka 1964. godine. Bio je jedan od samo dvojice ne-Japanaca koji je uživao u toj privilegiji. Drugi je bio André Nocquet. U Hombu dojo-u je vježbao sve do smrti Moriheija Ueshibe 1969. godine.

Godine 1970. Dobson se vratio u Sjedinjene Američke Države gdje je držao aikido seminare po cijeloj zemlji. Zajedno s Kenom Nisonom osnovao je Bond Street Dojo u New Yorku i Vermont Aikido u Burlingtonu.[2][3] Godine 1979. preselio se u San Francisco.

Godine 1984. se razbolio. Pogrešno mu je dijagnosticirana sarkoidoza. Kako bi se oporavio preselio se u Vermont. Njegova su predavanja u tom periodu zatajila, a kako je postojao sve slabiji, ona su na kraju i prestala. Nakon promjene lijekova zdravlje mu se popravilo, pa je ponovno počeo predavati aikido u Vermontu. Iako se nije bio u potpunosti oporavio, 1992. godine je odletio u Kaliforniju kako bi održao konferenciju i podučavao aikido. Nakon predavanja u San Franciscu, pao je u komu 2. kolovoza 1992. godine. Preminuo je od srčanog udara, u kolima Hitne pomoći u Invernessu.

Objavljeni radovi[uredi | uredi kôd]

  • Victor B. Miller i Terry Dobson: Giving in to get your way: the attack-tics system for winning your everyday battles (New York, 1978)
  • Terry Dobson i Judith Shepherd-chow: Safe and Alive: How to protect yourself, your family,and your property against violence (Los Angeles, 1981)
  • Victor B. Miller i Terry Dobson: Aikido in Everyday Life: Giving in to Get Your Way (1993)
  • Jan E. Watson i Terry Dobson; It's a Lot Like Dancing: (1994)
  • Riki Moss i Terry Dobson; An Obese White Gentleman In No Apparent Distress (2009)

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Vienne, Véronique. Iron John: A Lover's Tale Mother Jones Magazine Mar-Apr 1993. p. 26–33
  2. Our Dojo. Bond Street Dojo
  3. Dojo History. Vermont Aikido

Vanjske povezice[uredi | uredi kôd]