Mokša (narod)

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Mokša (Moksha) su pleme Mordvina nastanjeno u nizinama Oke i Dona u Mordviniji, Rusija, koji zajedno sa Erzjama (Эрзя) i manjim plemenima Tengušev (Tengushev), Terjuhane (Терюхане) i Karatai (Каратаи) čine mordvinsku granu Povolških Finaca, i jezično pripadaju uralskoj jezičnoj porodici.

Mokšama nalazimo traga još u 3. stoljeću pod imenom Morden, imenom od kojega je nastao naziv Mordva i Mordvini, kao jedno od plemena podčinjeno ostrogotskom kralju Hermanaricu (Ermanarik, oko 350-375), a spominju se i kasnije u povijesti uvijek u društvu sa srodnim, ali ne baš i prijateljskim plemenom Erzja, koji su kao saveznici Povolških Bugara ratovali protiv Mokša i Rusa.

Svojim izgledom, napose oblikom glave, Mokše nalikuju na Čuvaše i Tatare, a fizičkim izgledom razlikuju se od Erzja. Mokše broje najmanje 300,000 duša, a prema SIL-u (1970) imali su 428,333 govornika, poglavito nastanjenih u Mordviniji. Prema erzjanskim neslužbenim izvorima Mokše imaju između 300,000 i 350,000 tisuća govornika, od čega oko 170,000 u Mordviniji, a ostali u ostatku Rusije, te navodno nešto i u Armeniji i SAD-u.

Govore jezikom mokša.

Vidi[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]