Molučki otoci

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Molučki otoci

Molučki otoci ili otoci začina, ime pod kojim su u razdoblju kolonijalizma bili poznati, su indonezijska otočna grupa između otoka Sulawesi i Nova Gvineja. Prostiru se na području od 74.505 km² s 2,1 milijun stanovnika. Glavni grad područja je Ambon. Otočna grupa je podijeljena na dva upravna područja, provinciju Maluku (južni Moluci) i provinciju Maluku Utara (sjeverni Moluci). Najvažniji otoci sjeverne grupe su Halmahera, Ternate i Sula otoci, a najvažniji u južnom dijelu su Ambon, Seram i Buru, te manje otočne grupe Banda, Aru i Tanimbar. Na otocima žive Malajci i Alfuri. Prvobitni veliki udio kršćana (oko 35%) u zadnje vrijeme opada zbog brojnog doseljavanja muslimana iz ostalih dijelova Indonezije.

Prva europska uporišta osnovali su Portugalci 1512. i odavde su kontrolirali put začina prema Europi. 1663. Molučki otoci dolaze u posjed Nizozemske. U ratovima s Napoleonom nizozemske posjede zauzimaju Englezi (1796.-1802. i 1810.-1816.). U vrijeme 2. svjetskog rata otoke zaposjeda Japan, a nakon rata, oni postaju dio Indonezije.

Kršćanski dio stanovništva Molučkih otoka je na južnom dijelu otočja 1950. proklamirao nezavisnu Republiku Maluku Selatan. Ovaj pokušaj secesije Indonezija je oružjem potisnula, no napetosti između kršćana i muslimana i dalje tinjaju, što je dovelo do stanja sličnog građanskom ratu. Nemiri su ponovo intenzivirani od 1998. Oko 80.000 stanovnika je napustilo to područje u strahu od nastavka i rasplamsavanja nemira.