Moskovski memorandum iz 1997.

Izvor: Wikipedija
Dodaj infookvir "ugovor".
(Primjeri uporabe predloška)

Moskovski memorandum iz 1997., također poznat kao Primakovljev memorandum (po tadašnjem ruskom ministru vanjskih poslova Jevgeniju Primakovu), bio je sporazum koji je uređivao odnose između Moldavije i Pridnjestrovlja s ciljem rješavanja sukoba u Pridnjestrovlju.

Preveden s izvornog ruskog teksta, puni formalni naziv dokumenta je Memorandum o načelima normalizacije odnosa između Republike Moldavije i Pridnjestrovlja.

Povijesna važnost memoranduma uslijedila je nakon potrebe Tiraspola i Kišinjeva da normaliziraju odnose nakon rata u Pridnjestrovlju 1992. godine.

Potpisali su ga u Moskvi 8. svibnja 1997. moldavski predsjednik Petru Lucinschi i predsjednik Pridnjestrovlja Igor Smirnov uz posredovanje Ruske Federacije, Ukrajine i Nielsa Helvega Petersena u ime misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju u Moldaviji.

U skladu sa završnom klauzulom memoranduma, odnosi između Republike Moldavije i Pridnjestrovlja razvijat će se u okviru zajedničke države, unutar granica Moldavske SSR. Ruska Federacija i Ukrajina izrazile su spremnost da postanu jamci poštivanja statusa Pridnjestrovlja, kao i odredaba memoranduma. Kišinjev i Tiraspol odlučili su podržati uspostavu pravnih i državnih odnosa: međusobnu koordinaciju odluka, uključujući razgraničenje i delegiranje prerogativa, očuvanje uzajamne sigurnosti, sudjelovanje Pridnjestrovlja u procesu ostvarenja vanjske politike Republike Moldavije. Memorandum je također dao Pridnjestrovlju pravo na samostalno obavljanje vanjske gospodarske aktivnosti, iako su kasnije odredbe memoranduma imale vrlo različita pravna i politička tumačenja u Kišinjevu i Tiraspolu.

Strane su ponovno potvrdile prekid vatre iz 1992. i zatražile da Rusija, Ukrajina i OESS nastave svoje posredničke napore. Obje strane su se složile da Dnjestarska regija ima pravo jednostrano uspostavljati i održavati međunarodne kontakte u gospodarskoj, znanstveno-tehničkoj i kulturnoj sferi.

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]