Mosorska gušterica

Izvor: Wikipedija
Mosorska gušterica
Status zaštite

Status zaštite: Osjetljivi
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Chordata
Razred:Reptilia
Red:Squamata
Porodica:Lacertidae
Rod:Dinarolacerta
Vrsta:D. mosorensis
Dvojno ime
Dinarolacerta mosorensis
Kolombatović, 1886.
Baze podataka

Mosorska gušterica (latinski: Dinarolacerta mosorensis) vrsta je guštera iz porodice Lacertidae. Nalazimo je u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori. Njegova prirodna staništa su borelske šume, grmlje i stjenovita područja. Prijeti mu gubitak staništa.

Opis[uredi | uredi kôd]

Mosorska gušterica je spljošteni gušter s dugom glavom i vitkim repom. Raste do duljine od oko 7 cm, a s repom je otprilike dvostruko dužim. Donja površina je pomalo sjajna i smeđo-sivkaske ili maslinasto-smeđe boje s tamnijim pjegavim pjegama. Bočni bokovi su obično tamnije boje i mrlje mogu biti ograničene na srednji dio torzalnog područja. Podočnjaci su bez mrlja i obično su žuti ili narančasti kod odraslih, ali mogu biti bijeli ili sivi. Mladunci imaju blijede trbuhe i ponekad plavkaste repove.[1]

Ponašanje[uredi | uredi kôd]

Mosorska gušterica se može naći na visinama između 450 to 1900 metara, a njezina tipična staništa su vapnenački ili krški krajevi. Javlja se i na smrekama, u otvorenim šumama i oko izvora. Ženke jednom godišnje polažu do oko četiri jaja. Kad se izlegnu, mladunci su dugi do 3 cm.

Status[uredi | uredi kôd]

Mosorska gušterica prostrana na manje od 2000 kilometara kvadratnih i javlja se kao niz zasebnih populacija. Opseg njezinog staništa opada zbog sječe šuma te je IUCN ocijenio da je njezin status zaštite "ranjiv".[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Arnold, E. Nicholas. 2002. Field Guide: Reptiles & Amphibians of Britain & Europe. Collins & Co.
  2. Jelka Crnobrnja Isailovic; Rastko Ajtic; Milan Vogrin (2009). "Dinarolacerta mosorensis". The IUCN Red List of Threatened Species. IUCN. 2009: e.T61526A12504486. doi:10.2305/IUCN.UK.2009.RLTS.T61526A12504486.en. Retrieved 11 January 2018.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]