Musique

Izvor: Wikipedija
Musique
Theatre of Tragedy (studijski album)
Žanrindustrial metal
Objavljen2. listopada 2000.[1]
Snimanje2000. u studijima Soundsuite Studio (Marseille, Francuska) i Lydlab Studio (Oslo, Norveška)[2]
Trajanje45:21
IzdavačNuclear Blast
Producent(i)Erik Ljunggren
Recenzije
Kronologija albuma – Theatre of Tragedy
Aégis
(1998.)
Musique
(2000.)
Assembly
(2002.)

Musique je četvrti studijski album norveške gothic metal grupe Theatre of Tragedy. Album je 2. listopada 2000. godine objavila diskografska kuća Nuclear Blast. Naslov na naslovnici albuma, [ˈmjuːzɪk], predstavlja izgovor engleske riječi "music" ("glazba") transkribiran pomoću međunarodne fonetske abecede.

O albumu[uredi | uredi kôd]

Musique je označio promjenu stila sastava iz gothic metal žanra s tekstovima pisanim ranim modernim engleskim jezikom u elektroničkiji stil s tekstovima pisanim suvremenim engleskim jezikom. Promjenu u glazbenom stilu skupine povezivalo se s odbacivanjem tradicionalnih gotičkih i nadnaravnih tematika pjesama i posvećivanju tekstovima baziranim na suvremenom životu, kao i tehnologiji ("Machine", "Radio"), noćnom životu ("Image", "The New Man") i uličnim borbama ("Crash/Concrete"). Skladba "Commute" sadrži stih "It's more fun to commute" ("Zabavnije je putovati s posla i nazad"), što upućuje na naziv Kraftwerkove skladbe "It's More Fun to Compute" ("Zabavnije je računati") s njegovog albuma Computer World, koja pak aludira na citat "It's more fun to compete" ("Zabavnije je natjecati se") koji se nalazio na starijim fliperima.

Popis pjesama[uredi | uredi kôd]

Br. Skladba Trajanje
1. „Machine”   4:14
2. „City of Light”   4:19
3. „Fragment”   4:00
4. „Musique”   3:29
5. „Commute”   5:25
6. „Radio”   3:39
7. „Image”   3:09
8. „Crash/Concrete”   3:21
9. „Retrospect”   4:03
10. „Reverie”   5:26
11. „Космическая эра[nb 1]”   4:16
45:21

Recenzije[uredi | uredi kôd]

Jason Anderson, glazbeni kritičar sa stranice AllMusic, dodijelio je albumu tri od pet zvjezdica te je izjavio: "Tijekom 90-ih se dosta raspravljalo o goth metal potencijalu Theatre of Tragedyja te albumi grupe često nisu u potpunosti dostizali taj visoki standard za koji se mislilo da će dostići. Nažalost, Musique razočarava upravo na takav način. Izvedbe i materijal općenito su čvršći i dinamičniji od prethodnih uradaka, ali čudno skandiranje sporednog pjevača Raymonda Rohonyija manje je očaravajuće od "ljepotica i zvijer" death metal growla koji se pojavljivao na ranijim albumima. Izgleda da se Liv Kristine Espenæs ugodno osjeća pjevajući svoje anđeoske vokalne dionice, a gitarist Frank Claussen, klavijaturist Lorentz Aspen i bubnjar Hein Frode Hansen također sviraju solidno. Musique se, u usporedbi s ostatkom opusa Theatre of Tragedyja, čini pomalo razjedinjenim, gotovo besciljnim te sugerira da se ova pionirska skupina koja nailazi na mnoge poteškoće možda nikad neće naći na istaknutom položaju svojeg mikrožanra."[3]

Osoblje[uredi | uredi kôd]

Theatre of Tragedy
Dodatni glazbenici
Ostalo osoblje

Izvori[uredi | uredi kôd]

Bilješke[uredi | uredi kôd]

  1. Na pozadini se albuma ime ove pjesme navodi kao "Космическая эра", iako se ponegdje koristi i naziv "Space Age"; k tome, u pjesmi se spominju i riječi "Гагарина, Терешковой, Леонова, Лайки, Белки и Стрелки" ("O Gagarinu, Tereškovoj, Leonovu, o Lajki, Belki i Strelki")