Nacrt:Televio (internetska televizija)

Izvor: Wikipedija
Internetska televizija Televio
Televio logo
URL https://televio.hr/
Vrsta internetska televizija
Dostupnost jezik(a) hrvatski, engleski
Kreirao Televio

Televio hr –  legalna OTT internetska televizija, koja od kraja 2022. godine pruža usluge na području Republike Hrvatske. Za usluge odgovara češka kompanija ModernTV Europe s.r.o.

Ponuda platforme uključuje kanale vanjskih emitera i partnera, uključujući TVN Warner Bros,  Discovery, HBO, FOX. Usluga je dostupna u Hrvatskoj i u cijeloj Europskoj uniji. Temelji se na mjesečnoj pretplati, koja nudi izravan pristup TV kanalima za fiksnu mjesečnu naknadu, to jest paušalni iznos. Radi putem internetskog preglednika i na namjenskim uređajima, npr. na Smart TV-u (pametnom TV-u), pametnim telefonima, tabletima, računalima i medijskim playerima.

TV ponuda[uredi | uredi kôd]

Ponuda Televia uključuje TV kanale vanjskih suradnika, koje stavljene na raspolaganje temeljem licenci. Kanali su uključeni u osnovne i tematske pakete.

Platforma nudi preko 160 kanala, uključujući one od općeg interesa (HRT, Nova TV, RTL), filmove (HBO, CineStar TV, Cinemax), dječje (Cartoon Network, RTL Kockica, Nickelodeon),  popularnoznanstvene (National Geographic, BBC Earth) te sportske kanale (Eurosport 1, Eurosport 2, Extreme Sports).

Paketi[uredi | uredi kôd]

Televio nudi mogućnost pretplate na jedan od tri temeljna paketa (BASIC, FAMILY, PREMIUM) koji se razlikuju u broju dostupnih kanala. Svaki od njih sadržava najgledanije opće TV kanale u Hrvatskoj (HRT 1, HRT 2, HRT 3, RTL, Nova TV).

Ponuda također uključuje dodatni paket, koji je tematski i objedinjuje kanale koji prikazuju sadržaj za odrasle. Također, u skoroj je budućnosti planiran dodatak različitih dodatnih tematskih paketa.

  • RELAX – paket erotskih kanala (npr. EROX i Brazzers).

Tehnologija[uredi | uredi kôd]

Televio je OTT usluga, koja isporučuje televizijski i radijski sadržaj korisnicima putem interneta, neovisno o pružatelju internetskih usluga.

Televio koristi OTT tehnologiju (over-the-top), koja omogućuje isporuku televizijskog sadržaja pomoću internetske mreže. Pritom se protok podataka odvija u otvorenoj internetskoj mreži. Prema tome, signal se može isporučiti bilo kojom vrstom veze.

Tehnologija OTT je univerzalna, jer se može primati na svim uređajima, koji omogućuju korištenje interneta. Zahvaljujući navedenoj tehnologiji, ovu je internetsku televiziju moguće gledati ne samo na području Hrvatske, već i na području cijele Europske unije. Zahvaljujući navedenoj tehnologiji, ovu je internetsku televiziju moguće gledati ne samo na području Hrvatske, već i na području cijele Europske unije.

Kvaliteta slike ovisi o brzini internet konekcije. Za reprodukciju u full HD kvaliteti, dovoljna je stopa bitova (bit rate) od 7,00 Mbit/s.

Funkcije usluge[uredi | uredi kôd]

Slično kao što je to slučaj sa streaming platformama, internetska televizija OTT dozvoljava korištenje dodatnih funkcija, kao što su to pauziranje i premotavanje kanala uživo. Gledatelji stoga mogu gledati programe u različito vrijeme od onog postavljenog u rasporedu te, na primjer, gledati odabrane programe unatrag, ili ih snimiti direktno u aplikaciji. Vlastito snimanje je moguće do 120 sati materijala.

Među dodatnim značajkama koje internetska televizija ima Televio TV su:

  • Pauziranje – platforma omogućuje pauziranje i nastavak  prijenosa uživo
  • Gledanje emisija do 7 dana unatrag – gledanje s vremenskim pomakom. Odabrane kanale je moguće gledati 7 dana unatrag, u odnosu na vrijeme njihovog prikazivanja.
  • Snimanje – usluga digitalnog video snimača, koji omogućuje snimanje programa i njihovo pohranjivanje do 6 mjeseci
  • EPGElektronski programski vodič, koji omogućuje provjeru  TV programa direktno u aplikaciji.
  • Alat za pretraživanje – ovaj vam alat omogućuje pretraživanje TV kanala i određenih sadržaja poput filmova i emisija.
  • Korisnički profili – platforma omogućuje korištenje 5 korisničkih profila koji su vezani uz jedan račun

Podrška uređaja[uredi | uredi kôd]

Internetska televizija Televio je dostupna putem internetskih preglednika, a u formi aplikacije na uređajima spojenima na internet, kao što su to pametni TV, pametni telefoni, tableti ili kompjuteri.

Smart TV – televizori s operativnim sustavom Android TV (npr. Sony, Philips), Samsung i LG Smart TV.

Set-top box uređaji – Apple TV, set-top box uređaji s Android TV certifikatom, reproduktori medija Amazon Fire TV.

Mobilni uređaji – Android i iOS telefoni i tableti, kao i Apple Watch.

Računala i prijenosna računala - web preglednici uključujući Google Chrome, Firefox, Apple Safari ili Microsoft Edge.

Web stranica podržava media playere koji koriste tehnologiju streaminga, npr. Chromecast, AirPlay, Fire TV.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Stranica usluge

FAQ

Podržani uređaji

Shop